Gå til sidens hovedinnhold

Dyrt, dårlig og usolidarisk

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Fylkesrådet i Troms og Finnmark har besluttet at såkalte autopass skal innføres fra mai 2021. Foreløpig gjelder dette kun fergene i Troms. Så skulle man jo tro at når offentlige etater innfører nye digitale betalingsløsninger, blir de også mer brukervennlige. Dessverre er ikke det tilfelle i denne saken. Dette kan tvert imot gi de som har dårligst råd, prissjokk.

Løsningen med autopass er både usolidarisk, dyr og lite brukervennlig. Den fungerer i praksis sånn, at for å få rabatt på en fergebillett, må man innbetale hele 3600.- kroner på forhånd. Ellers er det full pris, og ved innføringen av dette nye systemet vil full pris nå øke med 20 prosent fra dagens nivå.

Det var Stortinget som i 2017 vedtok at det skulle innføres autopass på alle ferger i landet. I første omgang ble ordningen innført på riksvei-samband. Nå følger altså fylkesrådet etter. Fylkesråd for samferdsel, Kristina Hansen (Ap), sier hun har fått mange gode tilbakemeldinger på beslutningen, især fra næringslivet. Det er ikke rart, for systemet belønner dem som glatt kan betale 3600 kroner på forhånd, for å få opptil 50 prosent rabatt på billetten.

Men det er det slett ikke alle som har råd til. For minstepensjonister ute i distrikter som er avhengig av fergetransport er 3600 kroner mye penger for en reise i ny og ne. Denne ordningen er med andre ord både usolidarisk og distriktsfiendtlig.

Beløpet ble i sommer satt ned til 1200 kroner på grunn av koronaen, men nå er det tilbakestilt. Arbeiderpartiet tok saken opp i Stortinget, og ville ha en maksgrense på 1000 kroner i forhåndsbetaling. Forslaget ble nedstemt av stortingsflertallet.

Fylkesrådslederen i Nordland, Tomas Norvoll (Ap), mener 3600 kroner er direkte usolidarisk. Han sier til Avisa Nordland at dette handler om at også de med lav inntekt skal ha tilgang til rabatterte reiser som alle andre. Han ser ingen grunn til at forhåndsbeløpet skal være større enn 1000 kroner.

Det er underlig at fylkesrådet i Troms og Finnmark, bestående av Ap, Sp og SV, har sånn hast med å få på plass denne løsningen. Spesielt Sp som svever høyt på meningsmålingene for tiden ved angivelig å tale distriktenes sak. Fylkesråd Hansen sier man jobber for å få ned forhåndsbeløpet. Så hvorfor ikke vente til man har greid å redusere det?

For svært mange øyboere er ferga ganske enkelt en del av veien. Det er helt uakseptabelt at de skal være nødt til å betale en så høy inngangsbillett. Dette er det offentlige på sitt aller verste: dyre og dårlige betalingsløsninger på en bagatell av en fergebillett.

Kommentarer til denne saken