Gå til sidens hovedinnhold

Dyd av nødvendighet - eller statsterrorisme?

Om hjemreisen og mottakelsen på Gardermoen, etter opphold i Spania.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Vi har adresse i L’Albir, nærmere bestemt i kommunen Alfaz del Pi i Valencia-regionen, og er der registrert som «Non Residentes».

Vi registrerte oss for vaksinering og ble fullvaksinert i god tid før hjemreise. Vi kontaktet norsk lege i Albir og fikk utskrevet dokumentasjon på vaksineringen på norsk - i tillegg den spanske som følger med. Ved ankomst flyplassen i Alicante ble vi testet for Covid 19, da en negativ test er påkrevd før ombordstigning av fly til Norge.

Alt dette er helt på sin plass og fullt ut riktig.

Så ankom vi Gardemoen!

Vi regnet med at med dokumentert vaksinering, og i tillegg en mindre enn 5 timer gammel negativ test, så skulle saken være grei for videre hjemreise med evt. karantene i vårt eget hjem på landet med 100 meters avstand til nærmeste nabo,

Men neida!

Etter over en times avhør av en forsåvidt hyggelig politimann, som underveis i avhøret tok flere telefoner med mye diskusjon, kom sjokket. Dere skal i 10-dagers karantene her i Ullensaker kommune, og for egen regning. Vi sa umiddelbart fra om at det ikke kom på tale, og viste til vår dokumentasjon.

Etter videre skriverier av politimannen ble vi fortalt hvor vi skulle gå for uthenting av bagasje og til teststasjon for ny koronatest.
Testen som var foretatt 7 timer tidligere på et spansk hospital var visstnok ikke akseptabel.

Mens vi satt og ventet på resultatet av denne testen, kom vi i prat med en fisker fra Myhre i Vesterålen, også han med adresse i Spania. Han hadde vært i kontakt med FHI og fått bekreftet at han med bakgrunn i sitt yrke hadde rett til karantene i sitt eget hjem.
Dette ble avfeid på Gardemoen med henvisning til regjeringen. Han skulle i karantene i Ullensaker han også. Vi hadde også fått beskjed om at regjeringen hadde bestemt osv.

Vi tok ny test, også den negativ, og dro videre til Radisson Blue for overnatting.

Her må jeg innrømme at jeg ble direkte sint.

Regjeringen hadde nemlig bestemt at siden jeg kom fra utlandet, så skulle jeg ha matpakke på rommet, og dermed ikke adgang til frokosten vi hadde fullt ut betalt for. For meg ligner denne stigmatiseringen veldig mye på statsterrorisme, og minnet meg om min barndoms skrekkhistorier om opphold på Grini og vilkårlig tvang på alle måter.

For oss ble dette helt uakseptabelt. Vi oppholder oss nå i eget hjem, og skal ta ny test fredag 4. juni.

Nå skal jo topp 500 i regjering og Storting vaksineres utenom køplass, grunnet spesielle samfunnsviktige forhold. Etter anbefaling av FHI, som Monica Mæland hevdet på debatten hos Fredrik Solvang, noe jeg forsto ble benektet fra nevnte hold dagen etter.

Det som er spesielt, er vel at det passer så kjempegodt med at de er ferdig vaksinerte og får sine sertifikater i akkurat passe tid når Stortinget tar sommerferie.

Uten å ta i bruk oraklet i Delphi, så antar jeg at på det tidspunktet gir vaksinesertifikat fri ferdsel uten karantene.

Tiden vil vise om jeg tar feil.

Med Koronafri og vaksinert hilsen:

Per Tore Uteng, Tromsø

Kommentarer til denne saken