Gå til sidens hovedinnhold

Dugnaden er over

Det virker allerede lenge siden de påtegna regnbuene med underskriften "alt vil bli bra" var en slags positiv boost når mange følte livet var på vent mens vi sammen venta ut viruset.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Vi er nok fortsatt langt unna en form for fasit, men utviklingen er ganske tydelig:

Dette blir faen ikke bra.

Trenden i Europa er påfallende lik trenden her hjemme: smittetallene når stadig nye topper.

Men der covid fortsatt er et problem vi har forsøkt å møte i samhold, med solidaritet, med dugnad, med håndsprit, masker og avstand, er situasjonen en helt annen lengre sør på kontinentet vårt.

Nå er covidpasset på vei også til Norge; en virkelig gamechanger i måten kampen mot Covid skal kjempes på.

Jeg har registrert at et lite utvalg journalister har brukt Nordnorsk debatt som en plattform til å fjerne fokus fra saken. Vi har fått reisebrev om hvor fint og flott covidpasset funker i Brussel, og vi har forsøkt å avspore den svært viktige debatten med å peke ut hvor frekke i kjeften covidpassmotstandere er i kommentarfelt.

Hva agendaen egentlig er her er jeg usikker på, fordi motstanden mot dette passet er stor og bør diskuteres skikkelig, og situasjonen nedover i Europa er ganske mye mer alarmerende enn smilende fransktalende kelnere på en restaurant i Brussel.

Kampen mot covid har endret karakter. Det snakkes om mange av de samme, helt relevante problemstillingene som før: helsevesenet, utelivet, permitteringer, økonomi.

Men strategien er totalt annerledes enn for et år siden.

Nå er det steile fronter.

Oss mot dem.

Vaksinerte vs. uvaksinerte.

Dugnaden er over.

Det er ihvertfall den veien pila peker.

Nå har ordfører Gunnar Wilhelmsen, sammen med resten av den politiske eliten i landet, - i hva som bare kan beskrives som en særdeles udemokratisk prosess - erklært at det er OK at private, *frivillige* medisinske valg skal legges til grunn for å henge ut og ekskludere deler av befolkningen.

For det er akkurat det som skjer.

Debatten om vaksinering vil aldri komme til en konklusjon. Det vil alltid være uenighet, og det vil alltid være sterke meninger i begge leire. Det er fullstendig uunngåelig, og akkurat dette var også regjeringen klar over når covidvaksinen ble rullet ut; det er umulig å vaksinere 100 % av befolkningen.

Mange har vaksinert seg, noen har latt være. Noen har latt være på grunn av personlige overbevisninger, noen av frykt for bivirkninger (som det er rapportert mange av), noen av helsemessige årsaker.

Med andre ord, helt naturlig når vi snakker om en frivillig vaksine.

Det burde vært åpenbart for regjeringen at dette kom til å bli resultatet.

Såpass mange har allikevel valgt å vaksinere seg, at 25. september ble en gledens dag for mange da man valgte å gjenåpne landet.

Det var en søt karamell, men den varte ikke lenge. Under to måneder senere var det tilbake til lokale tiltak.

Veldig kjipt, men to særdeles viktige ting lærte vi da om vaksinen:

  1. Vaksinen minker sykdomsforløp. Det vil si at dersom man blir smittet, er sjansen god for at du ikke blir så syk at du trenger behandling på sykehus. Altså mindre belastning på helsevesenet. Opptur.

  2. Vaksinen er ikke så effektiv i å redusere smitte som håpet. Nedtur.

De samme to lærdommene har man også fått erfare i andre land.

Det er veien derfra til retningen vi nå beveger oss i som virkelig er bekymringsfull.

Fordi, med et stabilt flertall vaksinerte, er det i utgangspunktet absurd å forsøke å selge inn ideen om at samfunnet kan gå som vanlig med et pass som ikke sier noen ting om du er smittet eller kan smitte videre.

Vi vet at vaksinerte også smitter. Vi vet at vaksinerte også blir så sjuke at de må på sykehus.

Det er absurd å drive skyldfordeling, der et stort mindretall blir pålempet ansvaret for rekordhøye smittetall etter seks uker uten restriksjoner i en pågående pandemi.

For ved å innføre covidpasset, er det akkurat det Gunnar Wilhelmsen nå gjør.

Om hensiktene er enn så gode, Wilhelmsen innfører et regime som er svært inngripende. Og det har overhodet ingenting med solidariteten som har preget pandemien i Norge så langt å gjøre.

Frihet, frivillighet og likhet for loven er grunnpilarer i det norske samfunnet vi skal være stolte av. Det er ikke noe vi skal ta lett på, og det er ikke noe våre folkevalgte ledere skal få lov til å lefle med.

Covidpasset bryter med alle disse pilarene.

Mye kan forsvares i ekstraordinære tider, men et såpass lite vellykket tiltak som covidpasset til nå har vært i Europa, både sosialt og i forhold til smitte, er åpenbart ikke innenfor.

Når dette passet innføres, er jeg jaggu ikke mye stolt.

Den datoen covidpasset innføres vil stå igjen som en flau dag i Tromsøs historie.

Tromsøs rykte som en åpen og inkluderende by får seg en saftig skramme.

Selv er jeg vaksinert. Dobbel dose.

Det var mitt frivillige valg.

Så, - enn å lenge - er mitt covidpass grønt.

For meg personlig gjør det ingen forskjell, all den tid jeg aldri kommer til å delta på noe som krever fremvisning av at mitt frivillige valg er godkjent av regjeringa, samtidig som andre kan nektes deltakelse fordi deres frivillige valg ikke er det.

Det er en urettferdighet jeg ikke kommer til å støtte.

Og helt ærlig en urettferdighet jeg aldri hadde trodd jeg måtte ta stilling til i Norge i 2021.

Du hører argumenter som at "det er ikke mer diskriminerende enn at du ikke kan kjøre bil uten førerkort", eller "det kreves vaksinasjonsbevis for innreise i masse land." Dette er ikke sammenlignbart i det hele tatt. Alle samfunn har lover og regler, poenget er at det skal være likhet for loven, og at du ikke kan begrense folks frihet eller skape særskilte konsekvenser på bakgrunn av et frivillig valg som ingen av oss kan forholde oss nøytrale til.

Det er enten eller, og i en slik situasjon er respekt for hverandre mer viktig enn noen gang.

Et mer treffende eksempel er stemmeretten i Norge. Det er frivillig hvem du stemmer på, og det er ikke åpent for regjeringen å nekte de som ikke er enige med dem inn i stemmelokalene.

Da er det plutselig ikke frivillig, og vi er plutselig ikke et demokrati lengre.

Jeg oppfordrer alle til å delta på markeringen utenfor rådhuset kommende lørdag, den 20., kl. 15.00.

Hovedparolen er "Nei til et splittet Norge, ja til et varmt samfunn", og det er ikke et bidrag til vaksinerte vs. uvaksinerte.

Alle er velkommen!

Til slutt, Gunnar Wilhelmsen; du har gått på en skikkelig smell. Men det er ikke for sent å snu.

Du kan gå fra å være Norges første covidpass-ordfører, til å være ordføreren som faktisk satte ned foten og sa nei til galskapen vi ser spre seg gjennom Europa.

Det hadde vært i Tromsøs ånd, noe vi virkelig kunne samlet oss rundt og vært stolte av.

Og gjennom en slik avgjørelse tror jeg du hadde manet frem kamplysten til folk til å ta en ny overtidsrunde med dugnad, og samlet byen til å banke covidskjiten.

Sammen.

Kommentarer til denne saken