Gå til sidens hovedinnhold

Du må ikke bløffe, ordfører Eliseussen!

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Lørdag 27. mars leste jeg med vantro en artikkel i Folkebladet der ordfører Tom-Rune Eliseussen og rådmann Hogne Eidissen presenterte Senja Kommunes regnskap for 2020. Budskapet fra senterparti-ordføreren var enkelt; «vi er på rett vei».

Vel, er vi egentlig det, Eliseussen? Gjennom hele artikkelen skinte det igjennom at rådmannen nærmest desperat forsøkte å moderere den overivrige ordføreren vår. Til ingen nytte. Eliseussen skrev videre på facebook at «vi kom i mål med pluss i regnskapet» etterfulgt av jublende emojier, som om vi vanlige dødelige ikke allerede hadde oppfattet ordførerens begeistring.

Men hva skjer om vi går inn i tallene? Jo, da tegner det seg et ganske annet bilde av situasjonen enn det ordføreren tegner. Da ser vi nemlig at ordførerens budskap er en ren og skjær bløff. Ja, du leste riktig; en bløff!

For å få en regnskapsmessig pluss på 6 millioner kroner har nemlig Senja Kommune sett seg nødt til å bruke over 20 millioner fra disposisjonsfondet for å balansere drifta. På toppen av dette vet vi at kommunen mottok reformstøtte på 22 millioner kroner – som et engangsbeløp i 2020. Videre vil integreringstilskuddet gå dramatisk ned fra 2020 til 2021, og det samme vil havbruksfondet gjøre. Havbruksfondet alene vil gå fra 67 millioner i 2020 til 34 millioner i 2021. Det er disse tallene som faktisk sier noe om den kritiske situasjonen kommunen er i.

Når ordfører Eliseussen sier at «dette er et resultat av den harde jobben som er lagt ned», så er han ute på en skikkelig sykkeltur! Hvilken jobb er det han snakker om? Rådmannen selv oppdaget ikke at Senja Kommune styrte med stø kurs mot robek før i slutten av oktober i fjor. Først da slo han på alarmknappen og skremte vettet av politikerne da han la frem den økonomiske situasjonen på et møte i kulturhuset på Finnsnes.

Jobben som videre er gjort startet i det små fra akkurat det øyeblikket, men først og fremst gjennom det dramatiske kuttet i drift som Eliseussen og hans kompanjonger i FrP, Høyre og KrF vedtok i desember 2020. Der vedtok politikerne et kutt på nærmere 90 millioner i drifta. Da startet den harde jobben.

Den harde jobben som Eliseussen nå skryter av at har gitt resultater for regnskapet i 2020 startet altså ikke før i januar 2021. Bare dette faktum alene viser jo at ordføreren vår i beste fall pynter på sannheten. Eller som jeg kaller for en bløff..

Nei, ordfører. Det er ikke godt lederskap å stå og juble for et årsregnskap som rent regnskapsteknisk går i en svak pluss – når du vet at de verste kuttene gjenstår. Når mange ansatte akkurat nå deltar på dialogmøter med rådmannen, der innsatsen er arbeidskontrakten deres. Det er direkte pinlig at ordføreren forsøker å narre oss på denne måten!

Til dere som lurer på om Senja Kommune har god økonomi eller ikke; Vi må fortsatt kutte 90 millioner på drifta. Det blir tøffe tak, og kampene har bare så vidt startet. Kommunale tjenester vil merke store kutt – og enkelte tjenester vil rett og slett forsvinne. Folk vil fortsatt miste jobbene sine, og mange flere vil kjenne på en stadig større usikkerhet rundt sin egen arbeidssituasjon.

Det er sannheten. Ikke la dere lure av ordføreren i Senja Kommune. Som fortsatt er den best betalte ordføreren i Nord-Norge.

Kommentarer til denne saken