Gå til sidens hovedinnhold

Drapet som ga dødsstøtet til demokratiet i Russland

Kronikk Dette er en kronikk, skrevet av en ekstern bidragsyter. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdninger.

For 6 år siden ble Boris Nemtsov, Russland mest fremstående opposisjonspolitiker ble drept på åpen gate på en bro utenfor Kreml, litt før midnatt. En fremmed mann snek seg innpå ham og hans venninne litt før midnatt, og like etterpå lå han død med 6 skudd i kroppen. Det var en ren eksekusjon. På videoer over hendelsene sees en stor søppelbil som faktisk kjører rett ved siden av Nemtsov som hindre r utsyn for kamera, og en hører først et skudd og så ser en annen som løper til for så å dra videre inn i en annen bil. Det kan se ut som det er to gjerningsmenn, først to skudd og så 4 skudd til.

Vesten må aldri glemme dette horrible drapet som gav dødsstøtet for ethvert håp om demokrati i Russland. Mordet bidro til å skremme alle som kunne tenke seg å drive reell opposisjonspolitikk i Russland. Mordet kan gjerne kalles det siste dødsstøtet for et reelt demokrati i Russland, og virker som en bekreftelse på økende voldsbruk og et politisk klima som hindrer enhver demokratisk prosess. Gjennom dette mordet og andre mord på opposisjonelle som drapet på Anna Politkovskaja på Putins bursdag, og forsøkene på å forgifte Andrey Navalny og Vladimir Kara-Murza sendes signaler om at alle skal underordne seg Putin statens krav til lojalitet. På samme måte var den fabrikkerte rettsaken mot oljeselskapet Yukos og Mikhail Khodorkovski et signal til forretningsmenn om å holde seg unna kamp om makten.

Boris Nemtsov kunne ha vært Russlands president i dag under et normalt demokratisk regime. Han var aktuell som Presidentkandidat etter at Jeltsin skulle trekke seg tilbake, men av en merkelig grunn så ble Vladimir Putin valgt i stedet. Mange mener at dette valget ble påtvunget Jeltsin av sikkerhetsapparatet.

Nemtsov, var alt det Putin ikke er, og ble av mange omtalt som en karismatisk, sjarmerende og idealistisk politiker som hadde avstått fra å berike seg selv, og som valgte å leve et normalt liv som opposisjonspolitiker. Han var atomfysiker av utdannelse, og ble raskt en prominent liberal politiker i Russland på 1990-årene i tiden etter oppløsningen av Sovjetunionen. Han markerte seg med sterk idealisme og krav om ekte demokrati, og valgte da å gå i opposisjon, ledet partiet «Union of Right Forces», fordømte korrupsjon, landets krigs mot Ukraina og angrep Putin direkte. Putin staten og alle statlige kontrollerte TV kanaler møtte ham med en sterk retorikk og falsk propaganda, og hindret han og hans parti å drive aktiv politikk.

Tilsynelatende var gåten om hvem som myrdet Boris Nemtsov løst ifølge russiske myndigheter. Selv om de har endret teori og motiv flere ganger har 6 tsjetsjenere blitt funnet skyldige i mordet. Den angivelige hovedgjerningsmannen Zaur Dadaev var offiser i Tsjetsjenia, og det er 5 andre angivelige medskyldige.

Men mye tyder på at det er en annen virkelighet bak. Putin har et ansvar generelt for et klima der den politiske dialog etter dominert av en kombinasjon av aggressiv nasjonalisme, fascisme, hat mot vesten og annerledes tenkende dominerer, som fører til politiske drap. Spørsmålet er også om han har beordret politiske drap selv.

Sivilsamfunn og enkeltindivider har samlet egne vitnesbyrd, blant annet Hudson Institute, som påpeker mye som tyder på at mordet er utført av den russisk sikkerhetstjeneste.

Det påpekes at bakmennene har ikke blitt funnet og myndighetene ikke har gjort forsøk på å finne dem heller. Motivene om religiøs terroristhandling virker underlig når gjerningsmennene selv ikke er spesielt religiøse. Etterforskningen har ikke villet hente vitner av mennesker som var på broen. Noen vitner har «forsvunnet», og mistenkelig nok var 16 av 18 overvåkningskameraer på broen i «ustand». Private videoer avdekker involvering av kostebiler, flere andre biler og en samording av disse som tyder på at mordet var et profesjonelt utført drap som involverte til sammen en 30-40 personer, hvorav flere offiserer fra den russiske sikkerhetstjeneste som «tilfeldigvis» var på åstedet. Profesjonaliteten står i enorm kontrast til det faktum at de angivelige gjerningsmenn ble arrestert noen få dager etter drapet.

Den angivelige gjerningsmannen har først tilstått og så senere trukket dette tilbake og hevdet han tilståelsen ble presset frem av tortur. Under rettsprosessene har forsvarene av Nemtsov blitt kontinuerlig avbrutt av dommerne og påtalemyndighetene. Myndighetene har holdt tilbake bevis og summen av forsømmelser i forhold til en vanlig etterforskning i et vestlig land er så lang at det er åpenbart uvilje mot å gå videre med å finne bakmenn. Men veldig vanskelig kan det ikke ha vær siden en privat videofilm har fanget opp stemmer i søppelbilen hvor navnet «Kornienko» dukker opp. Gennady Kornienko er general i FSB.

Med den kunnskap som er ervervet siden om drapsforsøkene på både Navalny og Kara-Murza fremstår dette mordet i et annet lys. Mordet har vært nøye planlagt og er utført med store ressurser av en profesjonell organisasjon med store etterretningsressurser, og parallellen til de første sakene er åpenbart, selv om ikke gift er involvert her.

Mye tyder på at som med Navalny så er det utenkelig at noen i Putins entourage på eget initiativ våger å myrde den viktigste opposisjonspolitikeren i landet. Mordet må ha fått sin tilslutning fra øverste hold.

Vesten bør aldri glemme dette skamfulle drapet eller de andre politiske drapene som alle har tjent konsolidering av Putins eneveldige makt. Vesten må stille spørsmålet om Vladimir Putin er den rettmessige representant for det russiske folk, når det bak fasaden av et demokrati egentlig er en fascistisk stat som eliminerer all opposisjon enten ved drap, fengsling eller trakassering og hinder normal demokratisk aktivitet ellers. Russland er ikke et demokrati, Putin staten er en mafia og må derfor behandles deretter.

Kommentarer til denne saken