Gå til sidens hovedinnhold

Død og max profitt?

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Er legemiddelindustrien uten grenser? Eller tar de til vett og hører på Leger uten grenser? For kynisk sett handler dette om død og max profitt.

Nå har legemiddelindustrien mulighet til å vise samfunnsansvar globalt. De vil likevel tjene milliarder. Er det mulig at legemiddelindustrien kan bruke sin globale makt til å få slutt på pandemien? Kan dere sørge for vaksiner til alle? Til en pris som alle kan betale. Gjennom markedssegmentering betaler vi mer for en dose i rike Norge enn i fattigere land.

Vaksine aksjene stiger. De er populære hos investorer. Det er mange potensielle kursdrivere for vaksineaksjer, fordi det er stor etterspørsel etter covid-19 vaksiner og økende sykdomsutbredelse i u-land. Med andre ord - her kan det tjenes enorme summer. Det er lovlig og greit. Sånn fungere markedet.

Men politikere world wide må gripe inn og si ifra til legemiddelindustrien. Om så overstyre patenter. Teknologi må bli tilgjengelig, slik at for eksempel India og andre land får tilgang til vaksiner. Til en pris som er mulig å betale.

Legemiddelgiganter må ta globalt samfunnsansvar. De har råd til det. Det handler om å få slutt på en global pandemi. Hvor er den norske regjerings stemme i dette kyniske spillet?

Kommentarer til denne saken