Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
Kåfjord kommunestyre vedtok i desember 2020 et enstemmig nei til vindkraft: «Kåfjord kommune ønsker ikke å inngå noen form for avtaler eller igangsetting av konsekvensutredning av vindkraft i Kåfjord. Etablering av vindindustri er ikke ønsket i vår kommune.»
18 måneder senere – i juni 2022- vedtok de samme kommunestyrerepresentantene – med 7 mot 6 stemmer – å delta i «samarbeid med Troms Kraft i mulighetsstudie for etablering av vindkraftverk og hydrogenproduksjon i Kåfjord». Dermed ble det ferske prinsippvedtaket satt til side!
Hva var grunnlaget for denne snuoperasjonen?
I et 2-siders saksframlegg henvises det til opplysninger gitt av Troms Kraft og deres pressemelding dagen før kommunestyremøtet. Det henvises også til «Noe info i saken – mer blir lagt frem i møtet».
I notatet opplyser Troms Kraft at de kan produsere 5 TWh vindkraft innenfor et areal på 70 km². Dette er faktafeil! Gjennomsnittet av alle andre vindkraftverk i Norge tilsier at Troms Kraft trenger et planareal på 175 km² – ikke 70 km² som de opplyser i saksframlegget! Dette er bevisst gjort for å forlede kommunestyrerepresentantene!
Hvis vi tegner inn vindkraftanlegg med en samlet produksjon på 5 TWh rundt Kåfjord ser vi det reelle bildet. Det er et helt annet bilde enn de 70 km² som Troms Kraft antyder! Anleggene er tegnet med støysoner 45dB (A) Lden – der det ikke er tillatt med bolig- eller fritidsbebyggelse – og 40 dB(A) Lden som ikke er egnet til rekreasjon og friluftsliv.
Statistikken fra alle andre vindkraftverk i Norge tilsier at 365 km² får støysone over 45 dB, og 675 km² får støy over 40 dB hvis det skal utbygges 5 TWh i Helligskogen og Kåfjordfjellene. 1581 km² blir påvirket innenfor en avstand på 5 km til turbinene – ikke minst reindrifta! Kåfjord kommune er til sammenligning 991 km².
Ble dette tydelig formidlet i møtet av Troms Kraft?
Etter min oppfatning er saksframlegget – som skrinlegger prinsippvedtaket fra desember 2020 – mangelfullt og gir feil opplysninger som er egnet til å villede de folkevalgte.
Hvordan kan man stole på aktører som kommer med faktafeil allerede før arbeidet iverksettes? Det var det samme som skjedde i Salten der Blastr Green Steel påsto de kunne produsere 6 TWh innenfor et areal på 80–100 km². Da bløffen ble avslørt økte de arealet til 150 km² i neste saksframlegg. Selv det er altfor lite. I Fauske og Sørfold ble det blankt nei til vindkraft på samme tid som Kåfjord sa ja.
Dette er vindkraftbransjens kyniske spill!

Rødt bomskudd om vind og rein på Fosen
