Gå til sidens hovedinnhold

Dette er Knutsens Glimt-metode

Artikkelen er over 1 år gammel

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

Hele fotball–Norge ser til Bodø og hva Glimt får til. Det letes etter hemmelighetene bak de elleville resultatene, prestert av en liten klubb i en forholdsvis liten by. Det overordnede svaret på suksessen ligger nok i ansettelsen av Kjetil Knutsen som hovedtrener. Han er i sannhet en moderne og på flere måter uortodoks trenertype.

Svært tydelig spill

Hvis vi skal prøve å se litt nærmere på hva som er Kjetil Knutsens metode vil punkt nr. 1 være at han står for et svært tydelig system i spillet, både offensivt og defensivt. Systemet fravikes aldri, uansett. Kampplanen mot Milan på San Siro var som kampplanen mot KBK på Kristiansund stadion, selvsagt justert for spesialtiltak rettet mot enkeltspillere.

En så tydelig måte å spille fotball på, skaper trygghet i laget og gjør at Bodø/Glimt ikke behøver være engstelig om de må klare seg uten en spiller eller to eller tre. Erstatteren vet nøyaktig hva som skal gjøres.

Den samme tydeligheten gir også laget og klubben en identitet, en måte å spille på som ikke bare er underholdende, men som gir resultater. Med Kjetil Knutsens metode har Glimt gått fra å være et typisk kontringslag, til å bli et lag som har et mye bredere repertoar.

Kvalitet på treningene

Det neste punktet i Knutsens metode handler om treningene. Det er der grunnlaget legges, og i Glimt slurves det ikke. Knutsen har kuttet treninger etter 40 minutter fordi kvaliteten og intensiteten var for dårlig.

All trening skal være 100 prosent i Glimt. Du ser det tydelig på hvordan treningsøktene er organisert. Ned til den minste detaljen handler det om å få maksimalt ut av det som gjøres. Det er definitivt ikke snakk om dødtid eller kø når Kjetil Knutsen og hans trenerteam gjennomfører sine økter.

Før fleipet vi ofte med «de gode treningsukene» i Glimt. Nå er det blitt det essensielle – det som gjør at Glimt presterer i kamp etter kamp etter kamp.

Ingen sportslig målsetting

Kjetil Knutsen bestemte seg foran 2019–sesongen at det ikke var noe poeng i å definere en sportslig målsetting for sesongen. Prestasjonene, altså kvaliteten på det som skjer opp mot systemet som skal spilles, er det avgjørende.

Derfor er det ikke tilfeldig at gårdagens kaptein og tomålscorer Ulrik Saltnes snakket om lagets prestasjon og ikke om gull.

Spillerne er genuint opptatt av å prestere, og det i en sånn grad at de kan vise skuffelse selv etter seier.

Kjetil Knutsen har altså klart å få spillerne med seg i hvordan suksessen skal måles i Glimt, nemlig hvordan det presteres. Så kommer resultatene deretter.

Lytter til spillerne

Det siste punktet i Kjetil Knutsens metode i denne omgang, er hvordan han håndterer spillerne. Han er svært tydelig, han er kravstor og han er ikke redd for å kvitte seg med spillere som ikke leverer. Det så vi tydelig i håndteringen av Samuel Skytte, dansken som signerte en langtidskontrakt med Glimt i februar, faktisk en av de dyreste overgangene. I august var det helt klart at han ikke lenger hadde Knutsens tillit og dermed sto uten noen framtid på Aspmyra

Men dersom du leverer som forventet på treningsfeltet og tilpasser deg Glimt–måten å trene på og å spille kamper på, har du en solid støtte i hovedtreneren. Kjetil Knutsen lytter virkelig til spillerne sine, og det er kanskje det viktigste punktet når vi snakker om hans metode.

Da Kjetil Knutsen i fjor ble kåret til årets trener av Norsk Fotballtrenerforening, var det en del som synes det var litt merkelig ettersom Molde tok 14 poeng mer enn Glimt og vant serien suverent.

Men med Glimts utgangspunkt ble hans prestasjon vurdert som sterkest av samtlige eliteserietrenere.

I år er det umulig å gi utmerkelsen til noen andre.

PS: Aalesund– og eks Brann–trener Lars Arne Nilsen går for å være en sterk defensiv trener. Han har 0–12 på Aspmyra i år.

Kommentarer til denne saken