Gå til sidens hovedinnhold

Det vil være katastrofe for nordnorsk næringsliv om Senterpartiet avvikler EØS-avtalen

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Husøya er milliardøya ytterst i havgapet på Senja med litt over 300 innbyggere. Her landes, produseres og selges det sjømat for en milliard kroner hvert eneste år, og det gjøres store og små investeringer for å rigge seg til fremtidig vekst og utvikling.

For verden trenger norsk sjømat, og verden er det viktigste markedet for norsk sjømat. EØS-avtalen er det som gjør at vi har lokalsamfunn som Husøya. At det er mulig å skape arbeidsplasser og verdier i distriktene. EØS-avtalen sikrer norske bedrifter like konkurransevilkår, mindre byråkrati, enklere transport og tilgang på 500 millioner europeiske kunder.

80 prosent av all norsk eksport går til EØS-området, og i 2019 var fastlandseksporten fra Nord-Norge til EØS-området på 40 milliarder kroner. EØS-avtalen er uten tvil Norges viktigste handelsavtale.

Administrerende direktør i sjømatbedriften Brødrene Karlsen på Husøya, Rita Karlsen har beskrevet EØS-avtalens betydning for Nord-Norge slik: «Vi er veldig opptatt av at de avtalene vi har med EU må bestå. Vi kan ikke oppleve at et av de mest sentralene markedene vi har kommer i spill».

Dessverre er det akkurat det Senterpartiet og stortingsrepresentant Sandra Borch vil gjøre. Sette EØS-avtalen i spill med å avvikle den. Det vil være en katastrofe for norsk næringsliv, og spesielt lokalsamfunn i distriktene som Husøya. De er helt avhengig av å enkelt og raskt få fisken ut til markedene i Europa og i verden.

Når vi opplever den største økonomiske krisen siden andre verdenskrig, er ikke svaret å gjøre den enda verre. Norsk næringsliv trenger trygghet og forutsigbarhet, og det får de med EØS-avtalen.

Men Senterpartiet vil ikke bare avvikle EØS-avtalen, de vil også nedprioritere markedstilgangen for norsk sjømat. I høst uttalte Senterpartiet at de «ikke har en ost å gi» i bytte mot bedre markedstilgang for norsk sjømat i frihandelsforhandlingene som nå foregår med Storbritannia, som følger av at de er på vei ut av EU etter brexit.

Senterpartiet og Sandra Borch setter landbruket som en subsidiert næring foran sjømatnæringen som ikke er subsidiert, som eksporterte for 100 milliarder kroner i fjor og som har seksdoblet verdiskapningen de siste 15 årene. Det er en nedprioritering av Nord-Norges viktigste næring og det er en politikk som vil bidrar til mindre aktivitet og bosetting i distriktene.

Senterpartiet prøver å fremstille seg selv som partiet som lytter til folk og næringsliv. Men da må de faktisk gjøre det også. Da må de lytte til lokalsamfunn som Husøya, som ikke vil at EØS-avtalen settes i spill, fordi det vil bety at arbeidsplassene forsvinner.

For Høyre er det helt uaktuelt å tukle med EØS-avtalen. Det er Norges viktigste handelsavtale og den har tjent oss godt i over 25 år. Norge som et lite land med en åpen økonomi og med stor eksport må være en pådriver for internasjonale avtaler som gir friere handel. EØS-avtalen er viktig for norsk næringsliv og velferd. Ikke kødd med den, Senterpartiet.

Kommentarer til denne saken