Utfordringer i kø

I det man håpet at tilværelsen skulle snu til noe bedre så ble brått alt mye mørkere. I en måned hvor vi snakker om å tenne lys og pleie håpet er hverdagen brått blitt mer utfordrende. For veldig mange i det brede land er hverdagen preget av svært få lyspunkt.

Vi har hatt tre vanskelig år bak oss. Man har ønsket at det snart skulle snu. Men slik har det altså ikke blitt.

Det har i stedet blitt verre. For noen har det blitt mye verre.

Problemene legger seg i lag

Høye priser på mat, strøm og raske rentehopp gjør at pengene ikke strekker til for stadig flere familier. Aldri før har man sett en så rask og markant forverring av husholdningenes økonomiske trygghet, står det i en rapport fra forbrukerinstituttet Sifo. Dette er et kjempeproblem, spesielt for de som har det vanskelig fra før av. Mange av oss har en ryggsekk med utfordringer de bærer på, så kommer økonomien på toppen av det igjen. Da skal det lite til før tårnet velter.

For andre så kan en vanskelig økonomisk situasjon gjøre at andre utfordringer melder seg, som en konsekvens av dette.

Livet veksler mellom oppturer og nedturer. Juletiden er ikke unntatt fra det livet ellers byr på, men slik vi opplever det nå så har problemene lagt seg i lag, og for mange begynner nå utfordringene å tårne seg opp.

Ingen foreldre har lyst til at barna skal slutte å dyrke favorittsporten sin, eller at mor og far ikke har råd til å ha varmen på eller ha mat på bordet. Men akkurat det skjer hos mange nå.

Litt hjelp kan hjelpe mye

Det å gi oppmerksomhet til de vanskelige tingene kan gjøre at de ikke får ta så stor plass. Ved å være åpen for at vi kan oppleve noe annet enn juleglede, kan vi gi fellesskapet større takhøyde og bli lettere å være en del av.

Vi i Kirkens SOS kommer til å sitte beredt til å ta imot alle henvendelser som måtte komme gjennom desember måned. Og vi er mange frivillige på vakt som er forberedt på å møte de som har det verst akkurat nå og ukene fremover. I mellomtiden vil vi oppfordre alle som kan til å vise litt ekstra medmenneskelighet i disse dagene: Et par handleposer utenfor døren til noen som du vet ikke har all verdens kan gjøre en stor forskjell. Eller kanskje invitere noens barn hjem på juleverksted? Det er ikke så mye som skal til mellom mennesker for å gjøre stor forskjell, og det vi alle kan gjøre, er å være mer til stede for mennesker som er ensom. Ingen kan være alt for alle – men vi kan alle være noe for noen. Det handler om å være et medmenneske.

Vi trenger alle hjelp og støtte inn imellom – spesielt når livet ikke går på skinner. For meg gir det håp at vi kan snakke om dette. Det håpet skal jeg også bære med meg inn i julen, for vi i Kirkens SOS tar ikke julefri. Du treffer oss på 22 40 00 40 eller på soschat.no. Vi har også en nordsamisk meldingstjeneste på girku-sos.no

Vi er her. Alltid. Også i julen.

Ønsker dere alle en fredfull og god jul. Ta vare på hverandre.