Jeg er selvfølgelig for at alle skal høres og få sagt sin mening, i alle saker. Åpenhet fører alltid til noe positivt, endring og forbedring.

Jeg har bodd i Tromsø i snart 40 år og har overfor folk i andre byer skrytt av Tromsø-folks stolthet over egen by. Vi støtter opp, vi bryr oss positivt og vi ønsker alt vel. Slik ble Tromsø i sin tid byen med det store hjertet.

Men holdninger er i endring, og bl.a. har sosiale medier bidratt til å skape mye negativ fokus.

«Alt var så mye bedre før!», kan man lese.

Når var «før»? Var det på 30-tallet da folk bodde i en fattig by i trekkfulle hus med utedo? Det var den tiden byen ikke hadde forbindelse gjennom Lavangsdalen. De brukte «lokalen» til Storsteinnes.

Var alt så mye bedre på 50- og 60 tallet da de første «sovjet»-blokkene ble bygd i byen.

Eller var det den gang rundt 80-tallet da alles kjære Erlend Rian satt som folkeordfører i fire perioder? Eller da trivelige Røde Herman noe senere var ordfører, for den saks skyld.

De siste dager har det vært skreket høyt på Facebook om at Elverhøy gravlund ikke har blitt stelt. Det er så «trist». Vi vet alle som bor her at våren hvert år kommer «over natta», og da skjer det gjerne på alle byens 21 gravlunder samtidig. Er det noe spesielt nettopp Elverhøy og Tromsø gravlund er kjente for, så er det fine gravlunder og pent stelte plener og graver. Det samme skjer for øvrig i byens gater der vinterens veigrus ikke fort nok kan bli fjernet.


Så har vi lokalsynserne. En av de mer synlige av disse benyttet anledningen for en tid tilbake, over noen avissider, til å fortelle hvor stygt det er i byen. Han mener «det må tas grep». Hvis man ikke er på Skansen da, for der er det meste bare vakkert. Og lokalmedia følger opp med bilder av hullete veier, dårlig murpuss i muren på Domkirka, tagging, og måseskit oppetter vegger og på fortau.

Går man enhver by etter sømmene, finner man tilsvarende uskjønne områder. Men det ser ut som vi i dag liker å boltre oss i denne typen negativ synsing.

Kan vi ikke heller lage en positivitets-kampanje og fortelle om hvor fint det er i Tromsø? Tromsø er byen som ser det store bildet og framsnakker seg og sine. La oss bruke de nevnte sosiale medier og andre arenaer til det.

Vi har fine turstier, botanisk hage, Prestvannet og Telegrafbukta som yndede utfartssteder, et flott og levende sentrum med grønne lunger og pene torg, Fjellheisen som tar folk opp til en utrolig vakker utsikt over denne deilige byen, artige Rakettkiosken, åpen Domkirke for de som ønsker seg dit, og Tromsøbadet som har overgått alles forventning i popularitet. For ikke å glemme nye Vervet som kommer til å bli en perle.

Bare for å nevne noe.

Jeg utfordrer byens medier, gjerne i samarbeid med det offentlige Tromsø, til å dra i gang en sommerkampanje: «Tromsø - verdens vakreste og varmeste by på nesten 70 grader».

Fortsatt deilig sommer!