Gå til sidens hovedinnhold

Det stumme Høyre

Tromsø Høyre har mistet stemmen.

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

Høyres gruppeleder i bystyret i Tromsø, Erlend Svardal Bøe, kan om få måneder være tapt for kommunepolitikken.

Han er Høyres førstekandidat i Troms valgkrets ved stortingsvalget. Høyres mandat virker trygt, hvis nå ikke Bent Høie og Erna Solberg skulle sende enda flere vaksiner fra valgkretsene i nord sørover til ungdommen i Asker og Nesodden.

Svardal Bøe har tross sin unge alder vist seg som en dyktig og engasjert politiker, som i tillegg har stor arbeidskapasitet kombinert med vilje til politiske kompromisser.

Det er ingen tvil om at Svardal Bøe kommer til å etterlate seg et tomrom. Inntil han lot seg nominere til Stortinget hadde han også en viktig egenskap mange merket seg: Evnen til å være tverrpolitisk ombud, og påta seg ubehaget med å utfordre både regjeringsapparatet og Høyres ledelse i Oslo.

Uten Bøe tyder mye på at Høyre i Tromsø fort kan bli som et fredsælt lam, som går og gresser for seg selv og ikke og lar seg ikke forstyrre av noe, selv om politiske beslutninger skulle gå helt på tvers av byens interesser.

Selv ikke en situasjon hvor kommunen faktisk er den som må avgi flest vaksiner i hele det lange landet vårt, er nok til å riste liv i litt modig protest fra Tromsø Høyre.

Onsdag rykket en rekke av Høyres ordførere og tillitsvalgte ut mot sin egen regjering. De er hjemmehørende i Larvik og andre byer som nå må avgi vaksinedoser til 24 utvalgte kommuner. Fra Tromsø Høyre er det dørgende stille.

Også i andre saker unnlater Høyre å bruke sin innflytelse til å si ifra. Raidet mot Nordnorsk Kunstmuseum i byen skjer uten at Tromsø Høyre leer på et øyelokk, Nord-Norgebanen er et annet eksempel der partiets folk i byen hvisker lavt. Heller ikke når det gjelder økt statlig finansiering av bypakken er det vilje til å bruke utestemme.

Så kan man i Høyre si at man jobber i det stille for Tromsøs interesser. Vel, det er vanskelig å se at det kommer til uttrykk i form av store gjennomslag. Til tross for at Tromsø Høyre ønsker å utvikle den arktiske hovedstaden, har man fått lite drahjelp fra regjeringen de siste åtte årene.

Det er nå over seks måneder siden kommunepartiet fikk ny leder, Anne Berit Figenschau. Hun har tidligere vært byråd, og flere år før kommunevalget i 2023 har hun varslet sitt kandidatur som ordførerkandidat.

Men så langt har ikke den nye lederen i Tromsø Høyre markert seg med politiske utspill eller konkrete saker som får blodet til å bruse blant tromsøværingerne

Kanskje er det noe på gang. Men Figenschau har foreløpig en jobb å gjøre for å overbevise om at hun er i stand til å heve stemmen og forsvare interessene til tromsøværinger flest.

En ting er å ha lyst på makt, noe helt annet er å gjøre seg fortjent til den. Nå haster det for Figenschau å komme på banen, særlig med en Ap-ordfører i Tromsø som markerer seg nasjonalt og taler makta i Oslo imot på en uredd måte.

Hvis Høyre skal ha noe håp om å gjenerobre Tromsø ved kommunevalget om to år, må partiet markere vilje til en offensiv plan for Nord-Norges største by.

Kommentarer til denne saken