Sylvi Listhaug er Putins lille hjelper, skriver Dagbladet i en lederartikkel med uvanlig sterk ordbruk.

Det finnes en rekke legitime grunner til å drøfte om Europa og EU selv har et medansvar for sin forsyningskrise på grunn av en eksperimentell og meget risikabel energipolitikk. Men at dette samtidig har skapt en sårbarhet som blir kynisk utnyttet av Putin, og forsterket av Russlands krigføring.

Dagbladet gjør ikke den offentlige samtalen noen tjenester med sine rabiate tirader. Men energikrisen ser dessverre også ut til å ha utviklet seg til en krise for den meningsbærende journalistikken med sin flokkdannelse, med Dagbladets leder om Listhaug som det foreløpige bunnpunkt.

Det foregår nå åpenbart en sterk politisering av leder og kommentarjournalistikken, med økende konformitet, der egne meninger blandes med det som kan minne om ubalansert aktivisme, spesielt i energi- og klimaspørsmål.

Å bevare en frisk offentlig samtale med takhøyde og rom for et bredt meningsmangfold, burde være en sentral del av medienes oppgave.

Dagbladet hevder de vil polarisering og uansvarlig populisme til livs. Det er et godt perspektiv. Men hvis man selv bruker grove skjellsord for å stemple de man er uenige med som forrædere eller medløpere for diktatorer, bidrar man ikke til annet enn å bygge politikerforakt og enda dypere kløfter i samfunnet.

Putin er en massemorder som tyr til totalt uakseptable metoder. Han har sendt raketter mot demninger for å drukne en by, han sender raketter mot kjernekraftanlegg, han deporterer ukrainere og står bak tortur i en skala man ikke har sett siden andre verdenskrig i Europa, listen over råskap blir stadig lengre.

Men når Sylvi Listhaug ber om ekstra subsidier i en debatt i det norske parlamentet, er hun altså Putins hjelper. Dette er ganske uhørt. Dagbladet stiller seg utenfor en sivilisert samtale.

Vi er uenige med Listhaug i det aller meste av hennes politiske løsninger, men at hun og Frp i likhet med andre norske folkevalgte står fjellstøtt i det liberale demokratiet, det er vi trygge på.

Denne gangen har det gått helt over styr for Dagbladet. Vi må sørge for at norske medier ikke forfaller til et nivå der meningsmotstandere blir utdefinert på absolutt verst tenkelige vis.