Gå til sidens hovedinnhold

Det er på tide at vi tar konspirasjonsteoretikerne på mye større alvor

Artikkelen er over 1 år gammel

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

Konspirasjonsteoriene finnes, og de finnes i relativt rikt monn. De finnes i Texas og de finnes i Tromsø. Det er ikke et nytt fenomen, men gjennom sosiale medier og andre digitale plattformer hvor ingen har ansvar, får konspirasjonsteoriene formere seg i et helt annet tempo enn tidligere. Av og til dukker konspirasjonsteorier også opp i de tradisjonelle mediene, som dette utsagnet:

«Viruset smitter, enten man beskytter seg eller ikke. Vi må kort og godt leve med å bli influensa-smittet, og helst om vinteren. Jeg holder meg derfor til teorien om at det hele dreier seg om en gigantisk sammensvergelse av pengemenn, leger, vaksineprodusenter og journalister».

Utsagnet tilhører tidligere høyesterettsadvokat Gunnar Nerdrum fra Tromsø. «Teorien» om en «gigantisk sammensvergelse» ble kjent for offentligheten gjennom et leserinnlegg i avisa iTromsø mandag denne uken.

Det er flere brister i resonnementet til Tromsø-advokaten. Hovedpoenget hans er at vi bør gi opp kampen mot viruset, med henvisning til det han kaller «bagatellmessige» dødstall. Det er for så vidt riktig at Norge så langt har relativt lave dødstall som følge av pandemien, sammenliknet med de fleste andre land. Men det er jo nettopp fordi vi har gjort det motsatte av det Nerdrum etterspør. Restriksjonene ble innført før det var for sent, og folk flest har støttet opp om tiltakene.

Den som lurer på hvordan det har gått i land som har valgt en annen strategi, kan for eksempel sjekke dødstallene i USA og Brasil. Det er de to land hvor statslederne i ukesvis levde i fornektelse og lot det stå til. Resultatet så langt er 354.286 døde i USA og 197.732 døde i Brasil – og to folkerike land hvor situasjonen er ute av kontroll.

Vi trenger ikke å dra lengre enn til Sverige for å finne tilsvarende eksempler. Vårt kjære naboland passerer hvert øyeblikk 9.000 døde, altså 20 ganger så mange som her til lands. Og situasjonen i Sverige blir stadig verre.

«Jeg tror, og jeg presiserer at det er uvitenskapelig, jeg tror at de aller fleste klarer seg bra», skriver Nerdrum videre. Det er godt at han understreker at det er uvitenskapelig. På verdensbasis har 1.876.100 mennesker mistet livet av Covid-19 til nå. Det er tall som gjør inntrykk.

Nerdrum vil ha bukt med restriksjonene, slik at folk som er permittert eller har mistet jobben, skal komme seg tilbake i arbeid. Intensjonene er gode, men det vil være et hasardspill, med enda flere arbeidsplasser i spill, dersom vi frivillig gir opp å holde viruset i sjakk.

Den største bristen i Nerdrums innlegg er likevel det han kaller en teori «om at det hele dreier seg om en gigantisk sammensvergelse av pengemenn, leger, vaksineprodusenter og journalister». Siden jeg tilhører sistnevnte gruppe, får Nerdrum ta svaret mitt med en solid klype salt. Men dette er ingen teori. Det er en konspirasjonsteori. Det er en påstand uten fnugg av dokumentasjon eller rot i virkeligheten.

Dessverre er den ikke så ulik konspirasjonsteoriene som drev hordene som brøt seg inn i Capitol Hill denne uka. Mobben som angrep demokratiet i USA, et angrep som kostet menneskeliv, var drevet av en dyp mistro til systemet og demokratiet, drevet av konspirasjonsteorier om at ledende demokratiske politikere står bak et satanistisk, internasjonalt pedofilinettverk. Ikke minst var de oppildnet av konspirasjonsteorien til presidenten selv, Donald Trump, om at «valget var stjålet».

Jeg beskylder ikke Gunnar Nerdrum eller alle andre som tror på konspirasjonsteorier for å være farlige. For de fleste stopper det med tankene og ordene, men stormingen av Capitol Hill viser hvor langt det kan gå hvis vi ikke tar disse holdningene og ideene på alvor.

Altfor ofte lar vi være å ta til motmæle. Altfor ofte lar vi folk ha konspirasjonsteoriene for seg selv, uten å møte dem med kritiske spørsmål og motargumenter. Da får konspirasjonsteoriene muligheten til å formere seg videre. Usannhet blir sannhet, og til slutt havner det hos noen som er villige til å ta i bruk ekstreme virkemidler, slik vi smertelig fikk erfare 22. juli for snart ti år siden.

Vi må ta den verbale kampen. Vi som jobber i de etablerte mediene har en betydelig oppgave foran oss. Vi kan ikke overlate konspirasjonsteoriene til et liv i de sosiale mediene. Vi må løfte fram disse holdningene og ideene i den redigerte offentligheten – med kritiske spørsmål. Faren er selvsagt at vi gir tankegodset en talerstol, men alternativet er strømningene får gå under den offentlige radaren – før det til slutt smeller.

Politikerne har også et stort ansvar. En god start hadde vært om man sluttet å undergrave den frie pressen med stadige påstander om «fake news» og partiske medier. Det er å skyte seg selv i foten når politikere gir næring til konspirasjonsteoretikerne. Enda viktigere er myndighetens jobb med å regulere de sosiale mediene på en bedre måte enn det som er tilfellet i dag. Det er en formidabel oppgave, men det er også gevinsten for demokratiet hvis man lykkes.

Kommentarer til denne saken