Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
I artikkelen henvises det til den såkalte «sykepleierindeksen» fra Eiendom Norge, som ganske enkelt forteller hvor stor del av boligmassen en sykepleier har råd til å kjøpe. Etter Oslo, er Tromsø den byen hvor sykepleierne kommer dårligst ut. Dette er meget beklagelig da Tromsø er avhengig av å beholde og trekke til seg dyktige fagfolk, spesielt som en stor helseby med sykehuset som den største arbeidsgiveren.
- Les reportasjen om sykepleier Gry og boligmarkedet i Tromsø
Hvorfor er det slik?
Det er noe grunnleggende feil når en sykepleier ikke kan kjøpe seg en bolig i en by som Tromsø. Det korte svaret er at det bygges for få boliger og feil type boliger.
Som mange i flere andre byer i dette landet, har man i Tromsø hatt for mye fokus på å utvikle kostbare leilighetsprosjekter i sentrum, gjerne langs vannkanter. Disse leilighetene ligger selvsagt på byens dyreste tomter. Når de i tillegg er meget kostbare å bygge, får man en kvadratmeterpris som er for alt for høy for de fleste, spesielt småbarnsfamiler i etableringsfasen.
En av grunnene til en ensidig fokus på sentrale leilighetsbygg er, en etter hvert ganske gammeldags knutepunktsstrategi, som har sitt utspring i en tid der vi ikke hadde elbiler og alternative klimavennlige transportmidler.
I Boligbarometeret, som gjennomføres for Mesterhus av Norstat, har man spurt barnefamiler hvor og hvordan de ønsker å bo. Undersøkelsen forteller at de aller fleste ønsker å bo i utkanten av byene og at de ønsker tilgang til en liten hage.
Kun 2 av 10 barnefamilier sier at de ønsker å bo i en leilighet, men 8 av 10 ønsker å bo i småhus eller eneboliger.
Det må ikke være slik
Når man flyr inn til Tromsø er det ganske åpenbart for de fleste at det ikke er plassmangel i byens umiddelbare nærhet og således rom for utvikle gode bærekraftige boområder for de fleste.
Småhus i tre er noe av det mest bærekraftige vi kan bygge både med hensyn til økonomi og klima.
I tillegg til at boligene i seg selv er bærekraftige, kan man legge til rette for fossilfrie transportløsninger i byene våre med økt bruk av elbiler, elbusser og lignende.
- Les Bendik Woie og Hanne Stenvaag: Det er ingen naturkatastrofe at boligmarkedet i Tromsø har blitt et mareritt for nyetablerere, det er et resultat av politiske valg.
Det finnes mange boliger «på lager»
Min påstand er at vi kan løse boligkrisen i Tromsø og at det allerede finnes gode boområder på «lager».
Slik situasjonen er i dag bruker utbyggere veldig lang tid og mye ressurser på å få regulert og godkjent prosjektene sine. Det er ikke uvanlig å bruke opptil 10-15 år for å få regulert og godkjent områder for bygging. Denne kostnaden er det nok kjøper som til slutt må betale for.
En by som Tromsø kan ikke sitte å se på at nøkkelpersonell med gode faste jobber ikke skal kunne kjøpe seg et sted å bo. Den gode nyheten er at dette er løsbart dersom det er politisk vilje.