Gå til sidens hovedinnhold

Den politiske forakt for folkets pandemi-dugnad

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Siden starten på Covid-19-pandemien i begynnelsen av mars 2020, har det norske folk fått høre hvor viktig det er med en konsekvent og god oppslutning rundt dugnaden. Vi har utallige ganger hørt regjering og andre politikere på stortinget fortelle oss hvor viktig det er at vi alle følger retningslinjene.

Vi sto den av, første bølgen, og skulle stålsette oss for runde 2, den uunngåelige, som ville komme. Tiltakene som da ble gjort kan og bør man nå i ettertid stille spørsmål ved. Ja, det er i etterpåklokskapens navn, men dog viktig for å stoppe spredningen.

Å hente lærdom fra tidligere handlinger, konsekvensene av tidligere vedtak bør vi lære av. Konsekvenspolitikk er noe man lærer seg ved livs- og arbeidserfaring. Her svikter dagens levebrødspolitikere totalt. Hvilken lærdom høstet de av å tillate «harryhandel» og åpning av grensene? Hva burde vi lære av konsekvensene av de vedtakene som ble gjort?

Regjeringen lot seg presse til å åpne for sesongarbeidere og enkelte store bedrifters behov for innleid hjelp. Konsekvensen av den policyen ser vi i dag, og vi kan se en rød tråd i de store og små smitteutbruddene denne høsten. Smitten har hovedsakelig blitt sporet til disse utenlandsfarende, eller importert via innleid arbeidskraft. Hva er konsekvensen i dag for dem som fortsatt sitter arbeidsledig/permittert?

Vinteren og våren 2021 blir en grufull og nervepirrende tid for mange bransjer, mange langtids permitterte går i disse dager en usikker vinter og vår i møte. Først banker Julen 2020 på døren, med alle sine utgifter, så står januar 2021 for dør med sin tradisjonelle kostbare start på året. Mange går inn i det nye året uten å kunne være sikker på hva man skal leve av, hvordan skal man få betalt sine regninger. Disse og mange flere spørsmål har alle som har deltatt i den dugnaden regjering og storting har etterspurt.

Forakten for vår dugnad kommer frem når regjeringen IKKE innfører tvungen testing av personer som skal inn i landet. Det har også kommet frem bevis i media den siste tiden at man kan kjøpe seg en negativ covid-test, som er kravet for innreise. Personer som er pålagt karantene er observert på gaten, selv om de har signert og akseptert selvpålagt karantene.

I tillegg til ikke å ta lærdom av dagsaktuelle problemer som dette, viser politikerne forakt for folkets innsats, ved å unnlate å lage krystallklare krav, som at man skal avlegge test ved ankomst til landet, for deretter å gå i karantene til negativ påvisning. Å ta større hensyn til noen få er tydeligvis viktigere enn å la oss bli ferdig med Pandemien, hindre runde 3.

Konsekvensene av politikken dagens regjering fører, blir at vi nå går en vår i møte med nye strenge tiltak. Mange vil gå konkurs, skjebnen til dem som har stått på og bistått i dugnaden er uviss. Monika Meland og hennes apostler sier som så at noen arbeidsplasser ikke vil være der når 2021 kommer. Hva er årsaken til det da? Bent Høye nekter å pålegge testing av innreise, det er jo her vi har fått smitten innført i runde 2.

Industri- og næringspartiet krever at sittende regjering tar tak i dette. Vi må se følgene av våre manglende beslutninger. Hva hadde konsekvensen vært ved å kjøre de strenge tiltakene igjennom sommeren også? Ja, ting hadde blitt ferdig litt seinere, men vi hadde kanskje vært ferdig med smitteutbrudd?

Kommentarer til denne saken