Gå til sidens hovedinnhold

Demokratiet trenger en overhaling

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Selv om Trump er den som helte bensin på bålet og på mange måter er den ansvarlige for stormingen og kaoset i kongressen i Washington, må vi se på de dypere årsakene som ikke fungerer med demokratiet i USA.

USA var en gang et land alle så opp til. Nå ligner det heller på et mareritt for alt for mange amerikanere. Det politiske systemet der har blitt mer eller mindre råttent og det reflekteres i samfunnet. Demokratiet trenger en overhaling, og det gjelder ikke bare i USA, men stort sett i resten av verden også.

Politikken skal reflektere våre verdier og den er ment å legge til rette for at disse verdiene får komme til uttrykk i samfunnet via lover og regler. Nå har det blitt for mange forstyrrende elementer, hvorav pengenes innflytelse kanskje er den verste.

USA har på mange måter blitt et samfunn som viser det verste av kapitalismen. Det blir stadig flere fattige og maktesløse, mens de rike bare har blir rikere og rikere. Når grådigheten overtar, minker omtanken og empatien for andre, man er seg selv nærmest.

Når ulikheten blir større gir det grobunn for frustrasjon og sinne, noe som gjør at populister kommer til makten. Problemet er at denne type populister gjerne spiller på frykt.

Vi burde overlate mere av styringen av land til enda flere kvinner, helst burde kvinneandelen overstige 50 %. De er mer empatiske, tenker mer langsiktig og er mer tålmodige. Vi menn kan ikke akkurat påstå å ha styrt verden på en god måte de siste par tusen årene. Se bare på hvem som har styrt verden best under koronakrisen, det er kvinnelige ledere kan nevne noen som Finland, Danmark, Island og Norge.

Målet med politikken og demokratiet, enten det er i USA eller Norge, må jo være å skape et mest mulig varmt og menneskevennlig samfunn.

Kommentarer til denne saken