Gå til sidens hovedinnhold

Demokrati for hvem?

Det borgerlige demokratiet forvitrer med politikernes medvirkning gjennom sin privatiseringsiver.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Definisjonen av demokrati er flertallsstyre. Men begrepet oppsto i antikkens Hellas som var et slavesamfunn. Demokratiet omfattet kun frie borgere. Denne tilstand opphørte ikke før slavesamfunnet opphørte i 1865 i USA. Dagens rådende definisjon av demokrati er flertallsstyre gjennom valg.

I den franske revolusjonen oppsto parolen «frihet-likhet-brorskap» som et kamprop for at livegenskapet og det eneveldige kongevelde skulle opphøre. Som resultat av borgerkrigen fikk vi det borgerlige demokratiet hvor leilendinger ble frie til å ta arbeid hvor de måtte ønske. Den gryende kapitalistklassen trengte arbeidskraft. Føydalsamfunnet var blitt en tvangstrøye for framsteg.

Men det borgerlige demokratiet hadde og har en iboende motsetning i forhold til demokrati. En av kapitalismens iboende kraft er opphopning av kapital på stadig færre hender. I dag er denne opphopning blitt ekstrem. Et eksempel som illustrerer det: USAs 651 milliardærer har økt sin formue med 1000 milliarder dollar gjennom pandemien. Formuen har økt med 36% på 9 måneder. En stor del av denne økningen er kongressens «pandemiske lettelser» til disse superrike. Samtidig øker arbeidsledigheten, suppekøene blir stadig lengere og gruppen av hjemløse øker i «verdens rikeste land». Man må spørre seg om hvem et slikt borgerlige demokratiet er til for?

Rå utbytting og plyndring av naturesusser og mennesker, i særlig u-land, holder 2 milliarder mennesker i fattigdom og sult. Denne krigen mot arbeidsfolk er nå blitt global. Den evige drivkraften for økt profitt sabler ned folks rett til en lønn å leve av og et trykt sted å bo. Også miljøvernhensyn må vike for denne drivkraften. Om kravene blir for kostbare så flyttes industrien til mere korrupte land. Den kapitalistiske produksjonsmåten er en tvangstrøye også for kapitalister. Slapper man av i kampen om størst mulig profitt vil man fort tape konkurransen.

I sin kamp for å overleve som system bruker denne klassen sine ervervede massemedier for å fortelle oss at privatisering er veien å gå. Det vil si økt økonomisk og politisk makt til dem selv. Demokratiet forvitrer i takt med konsentrasjonen av økonomisk makt på et stadig færre og rikere mindretall, noe til og med høyremannen Kåre Willoch var bekymret for som et framtidig demokratisk problem. Da hadde han riktig nok gått av som statsminister med flere deregulerings og privatiseringsframstøt. Like vel ble han bekymret for Gro Harlem Brundtlands økte taktomslag for privatisering.

Økt demokrati kan bare være synonymt med deprivatisering og sosialisering av de største foretakene. På denne måten blir det politikerne som har ansvaret for økonomien som er det viktigste elementet for vårt samfunn og vårt demokrati.

Kommentarer til denne saken