Gå til sidens hovedinnhold

De sosiale mediene har gitt Trump en plattform for å lyve og forgifte demokratiet

Artikkelen er over 1 år gammel

Sluttpunktet for den amerikanske trumpismen er en varslet katastrofe.

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

Etter at Donald Trump oppfordret mobben til å angripe kongressbygingen i Washington, ser vi ødeleggelsene som står igjen etter ham. Trump er en narsissist som har dratt hele landet med seg ned i en psykose.

Trump bærer åpenbart alle fascismens kjennetegn; han er en brannstifter i demokratiet, med intoleranse og forakt for annerledes tenkende, og ikke minst hans siste trekk; aksept for kaos og politisk vold. Hans tale onsdag, der han ba oppviglerne gå mot Kongressen, var i realiteten en oppfordring til borgerkrig.

Det eneste positive var at forsøket på statskupp var amatørmessig gjennomført. Likevel er det en varslet katastrofe.

Det har vært dype økonomiske, historiske og kulturelle krefter i sving i USA som har ledet fram til dette. Noen vil peke på hvordan Trumps egne medløpere i det republikanske partiet vil bli hardt dømt av historien. De har åpnet veien for fascismen i ny forkledning.

Vel så interessant er de sosiale medieselskapenes rolle. Giganter som har gitt Trump en plattform for å lyve, forlede og forgifte det amerikanske demokratiet.

Også dette er en varslet utvikling. Fjorårets Netflix-dokumentar «Det sosiale dilemmaet» belyser den farlige effekten sosiale medier har på menneskeheten og hvordan veien ligger åpen for autoritære demagoger. Det er de som selv har skapt teknologien som slår alarm.

Det som utspiller seg i USA, viser risikoen ved sosiale medier uten dimensjonering, prioritering og kontroll. Presidenten har etablert sin egen løgnfabrikk som i fire år har pumpet ut konspirasjoner. Russerne oppdaget også denne bristen i de sosiale mediene, og mulighetene som lå i det. Teknologien er brukt som et aktivt redskap til å spre splittelse i det amerikanske samfunnet. For de autoritære regimene har det blitt mulig å angripe de vestlige demokratiene fra utsiden i et omfang diktatorer for få år siden bare kunne drømme om.

Dramaet på Capitol Hill ser ut til å medføre en oppvåking for flere av Trumps støttespillere i USA. Flere republikanske senatorer sier at nok er nok, at Joe Biden er legitimt valgt som ny president fra 20.januar, og at de ikke lengre vil bestride resultatet.

Det gir et visst håp. Vil det samme skje blant Trumps støttespillere her i Norge? For eksempel hos religiøse grupperinger som dyrker den kristne trumpismen, som Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk nå tar et kraftfullt oppgjør med. Eller hos enkelte politikere og alternative medier på høyresiden. Det gjenstår å se om alvoret siger inn.

Trump etterlater seg en branntomt når han forlater det hvite hus, og en advarsel til alle demokratier, også oss i Norge.

Nå vet vi hva som skjer når fakta og sannhet angripes, og når det politiske sentrum forvitrer og dør i ruinene ytterfløyene etterlater seg. Heldigvis finnes det medisin mot dette. De sosiale mediene bør tøyles bedre, både av nasjonalstatene selv og i internasjonale fellesskap.

Det er farlig å overlate hele det offentlige ordskiftet til private selskaper i Silicon Valley. De store plattformene er blitt for mektige. Men slike reguleringer fører også med seg noen dilemmaer som må løses. Ytringsfriheten er allerede under kraftig press.

Dernest trenger vi politikere som forstår hvordan avmakt og marginalisering oppstår, og til slutt blir tæring i samfunnskroppen. Galopperende ulikhet mellom mennesker er den aller farligste giften inn i demokratiet.

Når mobben herjer i demokratiets høyborg viser det kraften i våre egne verdier og samfunnssyn. Vi har institusjoner som er tegn på sivilisasjon; folkevalgte politikere og lovgivende forsamlinger, redaktørstyrte aviser, domstoler og forfatninger. Bildene fra Washington viser hvorfor det er verdt å kjempe for, mer enn noe annet.

Kommentarer til denne saken