Det kan virke som om det er en flaskehals i kommunikasjonen mellom Høyre i Nord-Norge og Høyre sentralt.

"Nei Nordlys, rimelig kraft skal fortsatt være konkurransefordel for industri og bosetting i nord."

Det var tittelen på et tilsvar fra Bård Ludvig Thorheim (H) og Erlend Svardal Bøe (H) til en leder i Nordlys så sent som april i år.

Lederen tok for seg at de nordnorske stortingsrepresentantene ikke stemte for Rødts løse forslag der de ba regjeringen sørge for at overføringskapasiteten fra prisområdene i nord til prisområdene til sør ikke fremskyndes.

I tilsvaret skrev Thorheim og Svardal Bøe:

“Vi i Høyre i Nord-Norge ropte tidligst og tydeligst varsko om Statnetts planer i fjor vinter. Som et strakstiltak mot de høye strømprisene i sør ville den statlige nettutbyggeren drastisk fremskynde planene om overføringskabler for strøm mellom nord og sør.”

Videre noterte de:

“Et slikt tiltak vil garantert gi svært høye strømpriser i Nord-Norge og dermed skape store problemer for den historisk sterke etableringen av kraftkrevende grønn industri i nord. Alternativene for denne industrien er i utlandet, noe hele landet vil tape på.”


Det tilsvaret har ikke partiledelsen i Høyre fått med seg. Enten det, eller så velger de å overhøre sine egnes stemmer fra nord.

Erna Solberg som har ønsker om å bli statsminister i Norge ved neste korsvei, vet hvor Høyres tradisjonelle velgermasse og de største støttespillerne i næringslivet befinner seg. Og det er ikke i Nord-Norge.

– Vi må sette full fart på denne utbyggingen. Det er ikke sunt for næringslivet at det er store kraftressurser som vi ikke får brukt, sier Solberg til Aftenposten.

Det er åpenbart at Solberg tenker på et annet næringsliv enn den som befinner seg nord for Dovre.

Det er det samme næringslivet NHOs leder Ole Erik Almlid beklager seg på vegne av, når konkurransefordeler av en midlertidig kraftoverskudd i nord diskuteres.

Hva Almlids medlemmer i NHO Arktis og NHO Nordland mener om denne retorikken hadde vært interessant å høre.

Høyre har fosset frem på meningsmålingene etter at partiet ble stemt ut av regjeringen i fjor høst. Det er fint å være i opposisjon for tida - sakene gir egentlig seg selv. Til og med i den verste agurktiden så koker det i kraftdebatten.

Men det er verdt å merke seg at Svardal Bøe og Thorheim ser ut til å kjempe en ensom kamp med sine egne i en sak som de selv vet er viktig for landsdelen.

Konkurransefortrinnene i infrastrukturen er ikke mange i Nord-Norge. De ønsker Svardal Bøe å beholde i følge en sak i iTromsø.

Men på direktespørsmålet: Når får vi høre Erna snakke om kraft- og industriutbygging i nord? får velgerne dessverre et unnfallende svar fra Bøe.

Det kan se ut som om denne saken er tapt for Høyre i nord.