For noen dager siden var jeg med på byvandring sammen med en gruppe pensjonister fra UiT, ledet av den evig engasjerte og utrolig kunnskapsrike Erling Steenstrup. Det var sentrums-Tromsø han tok oss med rundt i denne gangen, fra Steen-parken og nedover sentrum mot havna. Hans kunnskap om bygninger og byggeskikk, arkitektnavn og utbyggere – og gjerne litt rocke-historie innimellom – er imponerende.

Her skal jeg bare ta for meg stoppet ved Alberte-statuen ved siden av biblioteket, der vår veiviser tok for seg Cora Sandels historie som Tromsø-borger. Han snakket litt om Tromsøværingenes noe motstrebende hyllest av Sandel/Fabricius, men også om hvordan dette for alvor endret seg da universitetet ble etablert. Da spurte en av de tilstedeværende om hvorfor det ble snakket om Cora Sandel ved Alberte-statuen? Hva var koblingen?

Med andre ord, det er ikke alle i vår by som kjenner koblingen mellom forfatternavnet Cora Sandel og Alberte-skikkelsen. Alberte, hovedpersonen i Cora Sandels etter hvert verdensberømte trilogi.

Det fikk meg til å tenke. Noen av oss snakker ofte om mangelen på minnesmerker over historiske kvinner i Tromsø; det gjorde også Erling Steenstrup på omvisningen. Jeg var glad da han husket at undertegnede spilte en viss rolle i å få til omnavningen av nedre del av Amtmannsgata til Cora Sandels gate for ca. 15 år siden. Men nå tenker jeg at tiden er kommet for å få koblet Cora Sandels navn til statuen. Jeg foreslår at det lages en ny og godt synlig plakett der det går klart frem at dette er en statue til minne om/for å hedre den store kunstneren Cora Sandel, som tilbragte viktige leveår i Tromsø og som igjen og igjen kom tilbake til denne byen i sitt forfatterskap. Nå som vi i tillegg har fått en fantastisk fin Cora Sandel-utstilling på Perspektivet Museum, der malerier, bøker, møbler og mye annet er samlet og gjør Tromsø til et naturlig besøkssted for reisende med interesse for stor litteratur, kunne dette gjøre inntrykket av Tromsø som Cora Sandel-byen enda sterkere og mer virkningsfullt.

Så må vi kanskje spørre kunstneren, billedhuggeren Gunn Harbitz, født og oppvokst i Tromsø, men nå bosatt i Østfold, om lov? Men det tror jeg sikkert hun vil si ja til!