Gå til sidens hovedinnhold

Bør heve respekten for "lovens strengeste straff"

Kronikk Dette er en kronikk, skrevet av en ekstern bidragsyter. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdninger.

I Nordlys 15. juli 2021 tar politisk redaktør Skjalg Fjellheim til orde for at 22. juli-massakren i større grad må politiseres. Jeg er uenig. Nå er det tid for å tenke juss i stedet.

Anders Behring Breivik ble dømt til 20 års fengsel og har allerede sonet halve tiden. 10 år fra nå kan han være en fri mann. Særlig dersom han bare sitter pent og stille på ”hybelen” sin og skriver oppmuntrende noter til den imaginære organisasjonen sin. Han fikk lovens strengeste straff, 20 års fengsel, med et noe diffust tillegg om forvaring.

Men dette kan oppheves og overstyres. Vi så nylig at en av de dømte i Baneheia-saken fikk forvaringsdommen opphevet, da det ble reist tvil om saksbehandlingen. Breiviks forsvarer, advokat Lippestad, var svært klar på at det ikke måtte vedtas en ekstra lov, en ”Lex Breivik”, med tilbakevirkende kraft.

Det var også stor diskusjon om hvorvidt Behring Breivik var tilregnelig eller ikke. Både jeg og mange med meg mente og mener, at når du til de grader identifiserer deg med middelalderens Tempelriddere, da er det på tide å ”kjøpe sæ nytt hau”!

Breivik-saken fikk meg til å endre syn på dette med dødsstraff i Norge. Jeg mener nå at vi burde hatt en åpning for dødsstraff i lovverket vårt, når det gjelder så soleklare eksempler på overlagte drap som de begått 22. juli for 10 år siden. Jeg er ikke alene om å mene dette. Man kommer aldri bort fra at dette var overlagte/planlagte drap som burde vært straffet hardere en det som ble tilfellet.

Nå blir vel dødsstraff aldri gjeninnført i Norge, (avskaffet i 1948) men maksimumstraffen på 20 år bør heves/endres til ”livslangt fengselsopphold eller institusjon”. Dette for å heve respekten for ”lovens strengeste straff” ute blant folk. For det vil komme andre som Behring Breivik i fremtiden. Og flere både i Norge og i verden for øvrig har i de siste 10 årene ”kopiert” Breivik med drap og forsøk på drap av imaginære politiske motstandere.

Enkelte politiske krefter tar til orde for en politisk ”oppvask” med det tankegodset Berhing Breivik representerer. Det er vel og bra, men de samme krefter ser også for seg en stor og slagkraftig organisasjon som står bak massemorderen, det såkalte ”ytterste høyre”. Denne organisasjonen eksisterer ikke. At massemorderen kom så langt som han kom med død og ødeleggelse, var resultatet av at han var alene, og derfor gikk ”under radaren” til PST. ”Det to veit det veit alle. De en veit det veit ingen”, heter det i et gammelt ordtak. Og alene var alle som ”kopierte” Breivik. De delte nok tankegodset om at politiske motstandere måtte ”elimineres”, men i handling var de alene.

Når jeg den siste tiden har lest i våre aviser om overlevende fra Utøya, deres traumer og deres problemer med det offentlige "systemet", så tenker jeg på krigsseilerne, deres traumer og angst samt deres erfaringer med ”systemet”. I min første periode som ”nomadisk sjømann” 1957 til 1963, så var det krigsseilere på alle de skip jeg var påmønstret. De fortalte alle samme historie. Først ble de hyllet som de som hadde holdt forsyningslinjene til de alliert åpne i den mest kritiske kasen. Deretter ble de nektet det meste - helsehjelp, penger og bosted. Deretter misstenkeliggjort og utstøtt. 6000 av dem havnet til slutt i USA, der veldedige organisasjoner tok seg av dem i livets siste fase. Dagens iTromsø 17.07. 2021 har på forsiden bilde av Tarjei J. Bech, en av de overlevende fra Utøya som uttaler: ”Det virker som det er status å forske på oss som var på Utøya, men vi får ikke behandling”. Krigsseilerne ble også forsket på - til slutt.

Vi lærer aldri, og vi har det vel i genene våre. ”Arten homo sapiens sapiens har ikke endret seg vesentlig de siste 10.000 årene”, - sier vitenskapen. Men det må da enda være rom for politiske diskusjoner i ordnede former. Selv har jeg et par ganger beskyldt Gro Harlem Brundtland for ”tilnærmet statskupp” i forbindelse med innføring av EØS-avtalen. Dog uten drapstrusler! ”Jeg prøver å være en gentleman i all min ferd, - ja selv etter den syvende drammen,” var det en som sa…

Kommentarer til denne saken