Gå til sidens hovedinnhold

Bondeopprør og bondeoppgjør og litt til !

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det har vært mye snakk om at det forsvinner mange dyre-raser som rett og slett dør ut på grunn av klimaforandringer og andre påvirkninger og der er noen raser innenfor “Homosapien” er i faresonen og da tenker jeg på den lille gruppen kalt “Bønder”

Tenker på bonden som i alle år har blitt betraktet som et nødvendig “onde”. Tidlig måtte dem holde seg på sin side av gaten i byen når de “fine” var ute og prome-nerte men “tyv-bonden” var god å komme til når det ble “Smal-Hans”. Mange hadde vel flyttet til byen fra landsbygda og hadde plutselig fått ny status. Det er jo som med kua at hun ikke vil vite at hun har vært kalv. Husker straks etter krigen at “By-kjerringene” var og siket melk i sine små spann av spannene som kom tom fra meieriet hvor bonden hadde levert. Det var som regel en liten melkeskvett igjen i spannet blandet med litt hår og sand og da var alt såre godt. Mange hadde vel også kanin-bur i bakgården som en kjøttreserve. Det het seg også at noen hadde så mange at dem leverte til de tyske krigere som var i byen. helt til noen av dem sa fra “Niks mere pus” Det kan godt hende at noen bakgårds-katter hadde forlatt verden på denne måten. På 70 tallet var jeg småbruker og industriarbeider og hadde noen få sauer til attåt-næring. Slaktet hjemme på gården og fikk en gang leveranse til noen fine by-fruer. Det skulle helst være kjøttvekt på 22 kg og det måtte være “gimmer” og så skulle det helst være med lever og blod. Prisen hadde jeg satt til kr 8 pr kg (3 ganger mer på butikk) Fruen sa at jeg var alt for ublu i pris på kjøttet. Da jeg nevnte at jeg tok slaktet med meg hjem, skulle hun ha det og i tillegg fikk hun gratis lever og blod. En tid senere avviklet jeg småbruket og denne “lønnsomme” driften. Fikk forresten et spørsmål om hvorfor jeg jobbet i industrien når jeg hadde 10-12 sauer, for jeg måtte jo leve godt av det. Tror det er mye uvitenhet ute hos folk når det gjelder drift av gård og lønnsomhet. Det er jo dem som får seg en “romantisk” gård og i de fleste tilfellene blir det: “Opp som en hjort og ned som en lort”! Mange har jo den forståelsen at bonden har jo alt av matvarer på gården og dem er jo “gratis” Viss bøndene legger ned så blir det vel som landbruks-minister Sponheim sa: “Hver mann sin høne” og da blir vel alt så mye bedre. Kom til å tenke på mannen som skulle dra til Lofoten å kjøpe torskehoder å selge, vist torskefiske i Lofoten ble dårlig. Ja det kan være mange planer som ikke henger på “greip”. Det rare er at til flere bønder som gir opp driften så dukker det opp en ny “Kjede-butikk” og driver med overskudd. Det het jo at “Bonden stakkar hev ingen tru, etter de rike må han seg snu”. Det kan vel være at noen bønder investerer for mye på noe som ikke er bære-kraftig med god “hjelp” fra landbruk-myndigheter og arkitekter og andre “ forståseg-påere” Tenker på mannen som solgte buskapen men beholdt hesten. Kjerringen var litt snurten og ville heller selge hesten.

Mannen mente han måtte ha hesten, for hvordan skulle ellers få kjørt heste-gjødselen ut på marken.

Nei, Vi må stille opp for disse bøndene og forhandlingene i lønnsoppgjøret, både for de som driver med kjøtt-melk-egg-korn- grønsaker-bær og frukt, med mer.

Går du i en kjede-butikk den ene uken har pakkeprisen eller kilopris steget med 1kr eller mer. Får bonden dette ukentlige på-slag på sine priser? Der sitter pris- myndigheten på gjerdet og tvinner fingrer og ikke griper inn. Ser det er enkelte som har før og nu-pris og så opererer dem med 40% tilbud. Grillet kylling (har kostet kr 39 i lang tid) men nu kr 41.90 (før pris kr 69.- Kjøper du 1kg fårikålkjøtt av sau er du heldig som får det for kr 49.90. Er du så “mote-bevist” at du skal bevilge deg lammeknoke(som består mest av ben) må du betale Kr 229 pr kg.

Lammelår m/knoke kr 169 pr kg, uten knoke 99 pr kg, Lammekoteletter kr 225-255 pr kg. Lurer på hva et helt “byggesett” vil komme på i pris. Nu har disse ”kjedene” og andre gjort det slik at du kan ekspedere deg selv og sparer derved penger med å ansette ekspeditører. For helt lam på 20 kg får bonden fra Nortura kr 46.04 pr kg. Leste nettopp om en bonde som hadde levert 215 kg sauekjøtt til Nortura og fikk den nette sum for denne leveransen kr 43.-.Det vil si en kg pris på kr 0.20. Ved leveranse av feit-sau til Nortura har det hent at bonden har blitt skyldig. Spørsmål til dette er? Hvor blir det av det kjøttet ? Det blir vel be-arbeid på en måte, enten til ett eller annen produkt, eller selges foredlet til dyrefor til en ukjent pris. Hva vet vel jeg?

Til tider står det en flerspaltet sammenligning mellom div butikk-kjeder om hvem som leverer den billigste handlekurven. Der burde jo bonden og mellom-leddet få sin spalte så en kunne se hvor det største utbytte havnet! Harald Eia hadde et program på TV der han viste til at Norge var det landet som hadde mest tillit til øvrigheten .

Beklager; men tar dette med en klype salt eller kanskje flere og til tider tror jeg at jeg satser hele sekken (eller sekker) alt ettersom.

Det er det jo også andre bransjer som holder seg i “gråsonene”. Mange “krokodille-tårer” har rennet fra disse som importerer fra U-land, helst og mest klesbutikker om de stakkars arbeiderne som får så dårlig betalt for sitt arbeid. Når disse varene kommer hit blir de priset opp ganske kraftig slik at selv når varene går ut på billigsalg har butikkene likevel dekning på prisen de betaler på innkjøpene.

Til slutt i denne tiraden tenker jeg på disse lønnsoppgjørene som kommer like trofast som gjøken, uten å ta hensyn til hvem som legger egget og hvem som fostrer av-kommet frem.

Det forhandles om et påslag på 2-4% i lønns-forhøyelse. Når dette er i havn, kommer pris-stigningen. Så kommer spørsmålet ved årets slutt! Er du blitt noe rikere siden siste regnskap !? En masse store kronebeløp har passert revy foran dine øyner og det du sitter igjen med er “fem-steins-spillet: «Så mye har jeg, så mye gav jeg bort og så mye har jeg igjen» eller kanskje i verste fall det kinesiske spillet:”Tom-peng-pong»”!

Ja-ja; Slik går dagene og årene og vi sitter her like forundret som før. Så er det kanskje en som reiser seg i en eller annen forsamling (etter korona) i et kraftig sinne å brøler ut: ”Vess æ verkelig skal sei nåkka, så veit æ ta faen ikke ka æ skal sei”, før han i av-makt siger ned på stolen igjen. Ja-ja: Slik fyker nu dagene og årene av sted og jeg syns vi bør følge med!

Kommentarer til denne saken