(Siste)

Desember, måneden for julekos og julelys, nærmer seg med stormskritt. Brannvesenet har sin travleste måned i året, med nesten 50 prosent flere boligbranner enn i en gjennomsnittlig måned ellers i året.

– Uforsiktig bruk av levende lys i kombinasjon med juledekorasjoner er en svært vanlig brannårsak, sier Heidi Tofterå Slettemoen, som er kommunikasjonssjef i Frende Forsikring.

Hver tredje brann i adventstiden har åpen ild som årsak, viser tall fra Direktoratet for brannsikkerhet og beredskap (DSB).

Lett antennelig

– Ikke la adventslys og andre levende lys stå i nærheten av brennbart materiale som for eksempel gardiner. Hold unna papir, dekorasjoner og brennbar væske, er Slettemoens klare råd.

Juledekorasjoner og julepynt er ofte laget av lett antennelig materiale som papir og trevirke.

– Et øyeblikks uoppmerksomhet eller et blaff er alt som skal til før brannen er et faktum. Barn som svinser forbi, dører som åpnes og lukkes gir trekk og blafring som raskt kan gi full fyr, uttaler Heidi Tofterå Slettemoen.

Ifølge DSB vil forløpet være en brann med åpen flamme og rask temperaturutvikling. Røyken har høy temperatur og små partikler som sprer seg fort. Det er ikke uvanlig at overtenning kan skje i et rom innen tre minutter.

Store forbrukere

- Forlat aldri levende lys, slukk heller lysene om du må gå ut av rommet. I disse festlige førjulstider er det ekstra viktig å sørge for at du ikke sovner før lysene er slukket, sier kommunikasjonssjefen.

Et øyeblikks uoppmerksomhet eller et blaff er alt som skal til før brannen er et faktum.

Heidi Tofterå Slettemoen, kommunikasjonssjef i Frende

 

I Norge er vi er Europas største forbrukere av stearinlys per innbygger. Slettemoen minner om at det finnes mange fine dekorasjoner med LED-lys og en rekke batteridrevne og oppladbare lys.

- Disse er uten flammer, men kan ha lys som blafrer og minner om originalen. Dessuten er de helt ufarlige, påpeker hun.

Redder liv

Røyking er også en hyppig brannårsak i jula. I tillegg fyrer vi i peisen for kos og varme, og bruker mer strøm enn vanlig. Også dette øker risikoen for brann.

- Så sjekk for all del at røykvarsleren virker. Tidlig varsling om brann kan gi deg mulighet til å redde deg selv og andre, og kanskje slukke brannen, sier Heidi Tofterå Slettemoen.

1. desember er Røykvarslerens dag, og forsikringsbransjen oppfordrer til det årlige batteribyttet. (ANB)

Når du tenner stearinlys:

  • Plasser aldri tente lys for nær brennbart materiale.
  • Ikke bruk brennbare lysestaker, lysdekorasjoner og lysmansjetter.
  • Sørg for at stearinlyset står stødig.
  • Forlat aldri et påtent stearinlys.
  • Ha konstant oppsyn med stearinlys når det er små barn til stede.
  • Når stearinlyset skal slukkes, kvel flammen med en lyseslukker.
  • Telys skal ikke plasseres direkte på bord eller duk, men på noe som tåler høy temperatur. Telysholderen bør være åpen og gi god lufting. Ved å bruke tette holdere vil det kunne gi overoppheting og farlig oppflamming. Hvis det soter fra flammen, kan det være et varsel om for dårlig lufttilførsel. Hvis telyset flammer opp, må det aldri helles vann på, da dette kan føre til en oppflamming. Kvel flammen, ikke blås. (Kilde: Brann- og redningsetaten). (ANB)