(Siste)

Derfor bør alt malearbeid begynne med en skikkelig vask. Spesielt viktig er dette i kjøkken og entré, hjemmets mest smussutsatte rom.

Det kan høres kjedelig og unødvendig ut, men alternativet er verre. Hvis du ikke rengjør flaten før du maler, kan du risikere at malingen får dårlig vedheft, at fett, smuss og annet «blør» gjennom malingen og lager skjemmende flekker på den nymalte flaten.

– Spesielt er det kjøkkenet og vindfanget som er utsatt. Men også stueveggen trenger en vask før du maler, sier Chresten Nielsen, malermester og teknisk sjef hos Beckers.

Tørr skitt fjernes med tørre metoder. Bruk en tørr vegg- og takmopp i mikrofiber på forlengerskaft eller støvsuger til å fjerne spindelvev i taket og støv fra veggene.

Vask deretter med det rengjøringsmiddelet som malingsprodusenten anbefaler, skriver ifi.no.

Fett, inngrodd sot, smussflekker og mer gjenstridig skitt fjernes med egnede rengjøringskjemikalier som inneholder både fettløsende midler og midler som får transportert skitten vekk med hjelp av vann.

Salmiakk løser opp fett og fintfordeler det over flaten, men fjerner det ikke.

– Malingsleverandørene anbefaler sine egne rengjøringsmidler fordi disse midlene er beregnet på rengjøring før maling. Både interiørvask, gulvrens og panelrens har sine bruksområder, og det er ofte lite behov for etterskylling med disse. Men man vil se på vaskevannet hvor skitten flatene er, og man må bytte vann og eventuelt vaske etter med rent vann, sier Thor Ingar Røneid, malermester og teknisk sjef i Butinox.

Vær også oppmerksom på at fabrikkmalt listverk og plater gjerne er satt inn med voks som beskyttelse, og det er helt avgjørende at man renser slike flater nøye, før mattsliping og maling. (ANB)