(Siste)

– Et rom malt med matt maling blir mye roligere, mer behagelig og mer «soft» enn når veggene males med høyere glans, sier Jenny Bull-Gustavsen hos Butinox. 

Det er helt klart atmosfære som er viktigste grunn til at folk ønsker seg matte vegger. I en hektisk hverdag jakter vi på ro; og ifølge ekspertene er matt maling et virkemiddel for å skape en rolig hjemmebane. 

– De duse, mørke fargene, som er så populære nå, kommer også spesielt fint fram i matt. Dessuten er matte vegger en fin kontrast til alt glasset i moderne bygg. De roer ned og skaper en lunere helhet, sier Bull-Gustavsen til ifi.no.

– Før malte folk gjerne med matt maling på én vegg i ett rom. Nå vil de ha denne atmosfæren i alle rom, sier Idar Stensvold fra Pure & Original. 

Han forteller at store prosjektkunder og bedrifter også har fått øynene opp for matte malinger og god atmosfære. 

Først var det kalkmaling, med sin slørete, matte betonglook, som ble veldig populær. Senere har det kommet mange typer matt maling i ulike varianter. 

– Nå finnes det matte malinger for de fleste overflater, i alle ønskelige farger og til de fleste rom. Det har skjedd ekstremt mye innen utvikling av matte malinger de seneste årene. Den gamle frykten for fingermerker og dårlig vaskbarhet er basert på gamle myter. Kjør på med matt i alle rom, oppfordrer Jenny Bull-Gustavsen. 

Følger du oppfordringen, er det dog viktig å huske på at ulike matte malinger egner seg ulike steder. 

– Når du skal velge maling, så pass på at du velger riktig maling til rett rom. For også blant de matte malingene er det typer med ulike egenskaper, tipser Idar Stensvold. 

Bull-Gustavsen er enig, og ber deg også om å tenke godt gjennom fargevalgene. 

– Du bør være obs på er at de matte fargene ikke blir like fargesterke og mørke som de virker på fargekartet. Mattheten demper fargen slik at for eksempel sort blir nesten koksgrå. Det er derfor de mørke fargene gjør seg så godt i matt, sier hun. 

(ANB)