(Siste)

– Begynner det å brenne i fritidsboliger, er det som regel opp til den enkelte hytteeier å starte slokkingen. Det kan ta lang tid før det lokale brannvesenet rekker fram. Derfor er det svært viktig at man har slukningsutstyr tilgjengelig i fritidsboligen, sier forebyggingsekspert Øyvind Setnes hos Tryg Forsikring.

Hytter og fritidsboliger har samme lovpålagte krav om slukningsutstyr og røykvarslere som en vanlig bolig. Likevel brenner det i rundt 1.000 fritidsboliger i Norge hvert år.

Statistikken forteller at desember er en av de verste månedene. En undersøkelse foretatt av Norsk brannvernforening og Tryg Forsikring i 2016 viser at hele 15.000 hytter mangler slukningsutstyr, og at 8.000 hytter er uten røykvarslere.

– Hadde flere tatt brannsikkerheten på alvor, kunne mange av brannene vært unngått. Branner der menneskelige handlinger er årsaken, er på topp i desember, forteller Setnes.

Undersøkelsen viser også at mer enn 30.000 hytteeiere i Norge har opplevd brann på nært hold det siste tiåret.

Mange branner oppstår med bruk av ildsted samt håndtering av aske fra ildstedet. Halvparten av de spurte sier de kaster askeavfallet i naturen, søppelet eller andre steder.

En glo kan ulme i flere døgn i en askehaug. Derfor anbefales det sterkt å kaste askeavfall i en ildfast beholder.

Ifølge statistikk fra Finans Norge er det hytter i Østfold, Sør-Trøndelag, Hordaland og Rogaland som har flest branntilfeller i desember knyttet til menneskelig svikt.

Øyvind Setnes anbefaler å sjekke røykvarsleren når du ankommer hytta. Ha nye batterier tilgjengelig hvis det trengs, og sørg for å ha slukningsutstyr tilgjengelig.

Det kan også være lurt å skrive ned GPS-koordinatene slik at det blir lettere å finne fram om uhellet skulle være ute. Dette kan gjøres via kartverket her: https://kartverket.no/kart/nodplakat/.

Er hytta utstyrt med gassanlegg, anbefales det å montere en gassalarm. (ANB)

Sjekkliste på hytta

  • Test røykvarsleren hver gang du tar hytta i bruk.
  • Gå aldri fra levende lys.
  • Ikke bruk peis eller ovn som tørkestativ.
  • Askeavfall må håndteres på en forsvarlig måte.
  • Ikke gå fra hytta med elektriske husholdningsapparater i bruk.
  • Ved bruk av gass: Sjekk utstyret jevnlig.
  • Påse at hytta har tilstrekkelig med brannslukningsutstyr.
  • Sørg for å utføre alle bygningsmessige endringer etter gjeldende regelverk.
  • Sjekk skorstein og ildsted. Fei skorstein etter behov. (Kilde: Tryg)