Jeg leser at TIL tar initiativ til en boikott av fotball-VM i Qatar. Det er et prisverdig utspill. Jeg leser også om støtte fra andre norske klubber. Det er også bra. Men fotballforbundet og landslagsledelsen er lunkne og avventende. Nå mener også jeg at boikott skal være siste utvei, når diverse alternativer er prøvd uten suksess. Dessverre er det der, som TIL påpeker, vi befinner oss nå. Dialog med myndighetene i Qatar og med de internasjonale fotballorganisasjonene har vært forsøkt i flere år uten nevneverdige resultater. Derfor har vi etter mitt syn ikke noe valg. Av hensyn til vår egen integritet kan vi ikke delta i en ‘fest’ som bokstavelig talt skal foregå med tusenvis av tragiske menneskeskjebner som underlag.

Men vi har dårlig tid. VM 2022 starter med kvalifiseringskampene, selv om disse ikke spilles i Qatar. De sparkes i gang denne måneden. Jeg mener vi har to valg. Det beste vil være å trekke oss også fra disse kampene og meddele veldig tydelig hvorfor vi gjør det. Alternativet er å spille dem, men samtidig gjøre det klart på forhånd at vi ikke skal til Qatar selv om vi skulle kvalifisere oss. Å avvente utfallet av kampene før vi toner flagg er en dårlig ide. Gitt historien om hvordan det vanligvis går med Norge i slike turneringer, er nok sjansen for at vi ikke kvalifiserer oss større enn at vi gjør det. Da blir det jo lett å boikotte. Men en moralsk pekefinger som det ikke koster oss noe å vise blir bare oppfattet som det det er, hykleri.

Det er lite sannsynlig at en boikott vil få et omfang som kan true VM. Men jeg tror heller ikke Norge blir stående alene om vi velger å gå i bresjen. Men selv om så skulle skje bør vi gjøre det eneste riktige, slik at alle her hjemme som er glade i fotballen, spillere så vel som trenere, ledere og publikum, skal slippe å måtte skamme seg over idretten sin. Så kan en jo også håpe at når den tid kommer vil enkeltspillere, forhåpentligvis noen av de mest profilerte, stå frem og betakke seg for å representere sine nasjoner i dette skammens arrangement.