Ny By – Ny Flypass er solgt inn som en epokegjørende sak for hele Nord-Norge. Kanskje er det riktig, kanskje ikke. Selv er jeg blant de som er i tvil. Finnes det virkelig en god nok begrunnelse for to storflyplasser i samme region i Nordland? Uansett må man jo ha debatt om saken. Når noen rykker fram i NTP, rykker de forbi andre samferdselstiltak i samme køen.

Men i stedet for å ønske debatten om prioriteringer velkommen, ser man i Bodøs maktmiljøer ikke ut til å tåle at noen andre i Nord-Norge har en mening. Og særlig ille er det om man mener noe fra Tromsø, da må man i alle fall holde kjeften sin.

Jeg beklager å måtte si det, men dette er en umoden måte å nærme seg samfunnsdebatten på. Retorikken fra Bodø handler visst bare om å forsvare revir. Statssekretær Ingelin Noresjø ber meg slutte å sutre. Hun forvalter fellesskapets midler, ikke sine egne Visa-kort. Da må hun tåle å høre andre stemmer enn sin egen om hvordan midlene brukes.

Stortingskandidat Bård Ludvig Thorheim sier Nordlys ønsker at naboens geit skal dø. Det er en kolossalt sterk billedbruk som vil få andre til å tenke seg om før de stikker hodet frem i ordskiftet.

Avisa Nordland skriver på lederplass at «Tromsø» ikke ønsker utvikling i Nordland. Det er fullstendig usant, det vet alle som leser Nordlys. Dessuten er det en merkelig logikk at en avis eller avismann i Tromsø representerer en hel by, er det ikke? Aviser representerer ikke byer, de er et redskaper for fri og uavhengig journalistikk. Å lage bykrig er en kjent oppskrift på polarisering gjennom å mane frem fiendebilder.

At en samtale om «Ny by – ny Flyplass» endelig kommer på en debatt i Stormen kulturhus tirsdag kveld er et sunnhetstegn. At den kommer så seint – lenge etter at irreversible beslutninger er tatt – kan derimot være et tilbakeslag for nordnorsk offentlighet med tanke på de store summene som er i omløp.

For her kan det ha vært en svikt i kontrollfunksjonen. Medienes oppdrag er å opplyse og drøfte, slik at befolkningen kan være informert om store beslutninger som medfører varige samfunnsendringer. Det er den absolutt største byggeklossen i demokratiet når makt og penger finner sammen.

Vi i Tromsø kan selvfølgelig godt se oss selv i speilet når det gjelder dum lokalpatriotisme. De grandiose planene om Vinter-OL for noen år tilbake er et slikt eksempel. Tromsø kapslet seg inn og kunne ikke tåle kritikk utenfra. Mediene ble et leirbål å varme seg rundt når ytre fiender truet.

I Tromsø har grunntonen de siste par årene blitt at vi kan lære av Bodø. Det er det gode grunner til. Byen er i støtet, med framdrift og optimisme, kraft og retning. Bodø er og blir et solid ankerfeste for bosetting i nord. Bodø/Glimt og kulturhovedstaden er fine symboler. Det siste kan også være en mulighet for Bodø til å forsone seg litt bedre med sine nordnorske omgivelser.

Men på et område bør Tromsø absolutt ikke lære av Bodø, og det er – sett utenfra – fraværet av reell uenighet i byens offentlighet. Den taktfaste marsjen er fascinerende å observere. Det virker noen ganger som heiaropene på Bodø/Glimt er overført til alle kriker og kroker av lokalsamfunnet.

Dette har selvfølgelig en samlende effekt, men det har også en blindsone. Den skygger for samtale og nødvendig refleksjon, ofte fulgt med en tendens til å skjelle ut utenforstående med sterk ordbruk. Det er det samme som Morten Strøksnes fikk kjenne på for noen år siden.

Og til alle dere i Bodø som er så eitrende forbannet på en redaktør i Nordlys som utfordrer dere: Hvis avisenes formålsparagraf blir at vi har en plikt til å stille oss bak alle tiltak bare fordi det er i Nord-Norge, vil vi ikke da være ille ute? Hva slags offentlighet hadde vi da fått i landsdelen?

Redaktører og lokalpolitikere både skal og bør forsvare interessene til sitt lokalsamfunn, men er det egentlig det de gjør når de er så ivrige etter å legge lokk på viktige debatter? Da risikerer man å skape et nordnorsk klansamfunn istedet for en ny og moderne by.