Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.
NRKs regionredaktør Nina Einem hevder i et innlegg hos Nordnorsk Debatt at NRK aldri har levert mer innhold fra Nord-Norge.
Det kan kanskje stemme. Men at man leverer mye innhold, betyr ikke at det er relevant med hensyn til den sikkerhetspolitiske situasjonen i Arktis.
Einem skriver at også ansatte på Marienlyst jobber med nordområdesaker. Det er bra, men det er slett ikke det samme som å rapportere fra et utkikkspunkt i nord.
Så nevner Einem i tillegg at NRK i Nord-Norge har levert 1500 saker til nrk.no hittil i år. Selv om saker om solskinn og snøstormer, fergekøen på Bognes og Bodø/Glimt kan være interessante, har det temmelig lite med storpolitikken i Øst-Finnmark å gjøre.
Einem har åpenbart ikke forstått hva kritikken fra den tidligere NRK-redaktøren Torill Olsen går ut på. Enten det, eller så vil hun ikke forholde seg til den.
Olsens poeng handlet slik vi leste henne om NRKs journalistiske tilstedeværelse i Øst-Finnmark. Den har blitt marginalisert de siste årene.
Her har Olsen noen velbegrunnede innvendinger. Som del av den nasjonale infrastrukturen burde NRK hatt en mer potent tilstedeværelse i den eneste delen av landet som kan sies å være et geopolitisk sentrum.
Vår felles allmennkringkaster har med sine store ressurser og skattefinansierte milliardinntekter, et særskilt ansvar for å fortelle om hele Norge, men det er minst like viktig at det også skjer fra hele Norge.
Derfor er det gode grunner til å bygge opp et permanent NRK-miljø med ståsted i Finnmark, som kan forsyne publikum med grundig og informert journalistikk om Arktis og nasjonal sikkerhet, basert på lytteposter nær våre grenseområder og i nordområdene.
Fra før av vet vi at det som gjør Russland til en stormakt, ubåtene med langtrekkende atomstridshoder, befinner seg få kilometer fra den norske grensen.
Senest denne uken varslet Vladimir Putin en ytterligere opptrapping; Russland skal bli en stormakt på verdenshavene, med Arktis høyest på prioriteringslisten. I tillegg har vi de kontinuerlige utfordringene med både Svalbardtraktaten og fiskeriforvaltningen.
I sum viser dette i klartekst hvorfor det er behov for flere NRK-ansatte som er tettere på samfunns- og hverdagsliv i nord, ikke minst øst i Finnmark.
Dersom det skulle vise seg vanskelig å tilsette flere i NRK, burde det være en temmelig enkel sak å flytte en brøkdel av de over 3500 stillingene til Vadsø og Kirkenes.