Gå til sidens hovedinnhold

Bibliotekenes viktigste ressurs er personalet

Kommuner i Nord-Norge prioriterer ned bibliotekene for å spare penger. Konsekvensen er mindre tilgang og dårligere kvalitet.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Norsk bibliotekforening (NBF) er en interesseorganisasjon som mener at bibliotekets oppgave er viktigere enn noen gang. NBF Nord er lokallaget, og vi har medlemmer fra hele Nord-Norge.

Fylkesråd for økonomi, plan og kultur i Troms og Finnmark fylkeskommune, Anne Toril Eriksen Balto sier at kommunene nedprioriterer bibliotekene fordi de mangler kompetanse på bibliotek. Dette er selvforsterkende: Kutt biblioteket kutter også kompetansen som man klarer å rekruttere til biblioteket. Når kommunen har mindre enn en hel stilling til bibliotek, er det vanskelig å rekruttere bibliotekfaglig kompetanse.

NBF Nord er helt enig med Balto: Bibliotekene må løftes. Bibliotekenes rolle er sammensatt og krever bred satsing på bibliotek i den enkelte kommune. Bibliotekene er nemlig lokal infrastruktur for kompetanse, læring og opplevelse for alle innbyggere i alle aldre og livssituasjoner. Bibliotekene bidrar til dannelse og meningsutveksling, og prosjektet «Folkebibliotek som kunnskapsaktør» har vist at kommunale bibliotek spiller godt sammen med andre institusjoner for læring og studier. Det gjør det mulig å være student i den enkelte kommune. Det gjør det også mulig for andre innbyggere å ta del i kulturopplevelser, i egen kunnskapsdannelse og samfunnsdeltakelse.

Til deg som er lokalpolitiker eller kommunedirektør: Spør din biblioteksjef om hva som skal til for at ditt bibliotek skal bli en møteplass, kulturarena og en kunnskapsaktør. På den måten kan du vise at du forstår bibliotekets bidrag til innbyggerne i din kommune. Spør du i stedet om hvor mye biblioteket kan kuttes, avslører du bare at du ikke forstår hva bibliotek dreier seg om.

Kommentarer til denne saken