Statsminister Jonas Gahr Støre dro paralleller til krigen i Ukraina da han snakket om krenking av menneskeverd tidligere i sommer. Men selv har han nektet å anerkjenne et av verdens verste folkemord, sultedrapene på det ukrainske folket i 1932-1933. “For aldri å tie, for aldri å glemme”, sier dessverre også mange tusen ukrainere som lever under beskyttelse i Norge i dag. Den siste lørdag i november minnes ofrene i Holodomor over hele verden, også flere steder i Norge.

Da Støre var utenriksminister i 2008 nektet han å anerkjenne folkemordet Holodomor. Støre som statsminister nektet igjen å anerkjenne Holodomor som folkemord i mars i år.

Stalin-regimet tok livet av en plass mellom 4 og 10 millioner ukrainere, bare fordi de var ukrainere. 4 millioner er dokumentert, men det er fortsatt mange udokumenterte ofre. Stalin fjernet først eliten, kulturledere og politikere. Så gikk regimet løs på bondenæringen med drap med sult og depotasjoner fra Ukraina til Russland. Det hersker ikke tvil hos anerkjente historikere.

Det ukrainske folk opplever å ikke anerkjenne Holodomor som folkemord, er en fornektelse av de historiske fakta. At dere formødre og forfedre ble drept av det russiske autokrati. En anerkjennelse av Holodomor som folkemord, er også en bekreftelse og fordømmelse av handlingene fra det russiske autokrati og kanskje kan det hindre nye folkemord i dag. Det vil i allefall være en solidaritetshandling overfor det ukrainske folket.

Den siste tiden har mer enn 10 land anerkjent på høyeste nivå at folkemord ble begått mot den ukrainske nasjonen i 1932-1933. Blant dem er så mektige politiske aktører som Tyskland, Frankrike og Storbritannia. Vi har dokumentert hvordan gjenoppretting av minnet fra fortiden forener og bidrar til å svekke manipulerende russisk påvirkning. I juni anerkjente parlamentene i Kroatia, Slovakia og Luxembourg Holodomor som folkemord mot ukrainere. I juli hedret Italia og Nederland offisielt den historiske rettferdigheten til denne forferdelige siden med ukrainsk overlevelse i det tjuende århundre. Bare ikke Norge....

Tyske politikere bekrefter til oss i s2pU at det ikke var noen problem med juridiske vendinger, som Høyre og Arbeiderpartiet brukte i det norske Storting i mars 2023. Det handler om politisk mot, og som tyske politikere sa, om en politisk anerkjennelse av Holodomor som folkemord. Det er et politisk ansvar. Dette er gjennomført i Lyngdal og Farsund kommuner, og forhåpentligvis kommer flere etter.

Totalt har Holodomor blitt anerkjent som folkemord av parlamentene i 28 land, ifølge Ukrainian Institute of National Memory: Australia, Belgia, Bulgaria, Canada, Colombia, Kroatia, Tsjekkia, Ecuador, Estland, Georgia, Island, Latvia , Litauen, Luxembourg, Mexico, Moldova, Tyskland, Paraguay, Peru, Polen, Portugal, Romania, Slovenia, Slovakia, Storbritannia, USA, Ungarn, Frankrike og USA. Bare ikke Norge……

Den 30. august settes Holodomor igjen på dagsordeneni Oslo med representantanter fra Ukraina, fra Sør-Korea, fra Polen m.fl. Blant annet kommer Oleksandra Matvyychuk, leder av Senter for borgerrettigheter og vinner av Nobels fredspris 2022. Dette er i regi av Den ukrainske ambassade i Norge og Support to the people of Ukraine.

Blir det da en norsk politisk anerkjennelse av et av verdens verste folkemord? Vi vet noen av de politiske partiene som deltar, viser motet og solidariteten.