Like fort som friminuttene går i løpet skoledagen har den nye Arbeiderpartileda-regjeringen vist veien for en mer rettferdig skole. Skrotingen av nasjonalt karakterbasertopptak og slutten på den urettferdige fraværsgrensa er en spesielt viktig seier for elever på videregående i Troms og Finnmark.

De siste åtte årene har vi hatt et skolesystem som har favorisert de som får gode karakterer, aldri er syke og råd til å legge ut for ekstra utgifter. 78% prosent av jenter som går siste året på videregående opplever skolestress. Da er det ikke rollen til politikere å legge mer stress og press på ungdom.

Jeg har vært en av de tusenvis av jentene som har hatt klump i magen på grunn av skole. For å rekke over alle innleveringene mine planla jeg hvert minutt av dagen min. Selv når jeg fikk gode tilbakemeldinger følte jeg ikke at det var godt nok det jeg hadde levert. Uansett hvor mye jeg prøvde å fortelle meg selv at karakterer ikke er alt spiste det meg opp å ikke ha toppkarakterer.

Når det ikke bare blir karakterkamp om studieplasser på universitet, men også for å komme inn på videregående så skyver vi en enda yngre generasjon inn i karakterjaget. Barn skal ha rett til å utvikle sine talenter på egne premisser, og få bo hjemme mens man går på videregående. Det får vi med et opptakssystem som gir deg rett til å gå på skolen nærmest deg.

I et fylke med store avstander, der markedskreftene gjør det de kan for å sentralisere oss og resten av landet er det ekstra viktig å bygge gode og sterke skoler i distriktene. Et karakterbasert opptak kan tvinge folk hjemmefra før de egentlig vil. Tryggheten med å bo hjemme er viktig for mange unge på videregående.

De store avstandene jobber også mot elever som trenger dokumentasjon på sykefravær. Det er langt unna til legesentrene for de fleste som ikke bor i byene, og helt umulig å komme seg dit med buss. Både prisen på reise, legetime og hurtigtester fra apoteket kan gi utgifter oppimot tusenlappen for å holde seg hjemme med gyldig fravær.

På under en måned i regjeringskontorene har vi avlyst noen av de mest urettferdige tiltakene norsk skole har sett på lenge. Fylkene skal igjen få bestemme hvordan opptakssystem vi skal ha. Og det blir slutt på at snufsete elever fyller opp fastlegekontor. Nå skal vi i Troms og Finnmark sammen med regjeringa skape en skole der alle skal lykkes!