På torsdag skal det iranske regimets viseutenriksminister, Ali Bagheri Kani, besøke Norge og møte den norske utenriksministeren (1). Kani representerer et regime som i henhold til Amnesty International stod for omtrent 54% av alle registrerte henrettelser i verden i 2021 (2). FN har fordømt presteregimet hele 68 ganger for grove systematiske brudd mot menneskerettighetene, kvinnediskriminering og henrettelser av barn og ungdom under 18 år (3).

Besøket skjer samtidig som det iranske folket har demonstrert i over to uker i store deler av landet på grunn av dramatisk økninger i matvarepriser samt utbredt korrupsjon og undertrykkelse. Demonstrasjonene har eskalert i byen Abadan hvor et praktbygg kollapset over hodet på de intetanende innbyggerne. Per i dag har 34 mennesker mistet livet i kollapset mens mange titalls trolig fortsatt befinner seg under ruinene. Myndighetene har erkjent at boligutvikleren som nærer tette bånd til Revolusjonsgarden, hadde innhentet byggetillatelse fra korrupte tjenestemenn som tillot et overbygg på 10 etasjer til tross for avdekkede mangler ved fundamentet (4).

Demonstrantene i Abadan protesterer mot at regimet fremfor å sende hjelpepersonell til Abadan, sendte kolonner av sikkerhetsstyrker til byen for å oppløse offentlige sørgeseremonier og forpurre sivile frivillige innsats i bergingsarbeidet. Myndighetene frykter nemlig at samhold i lokalsamfunnet under bergingsarbeid vil føre til at misnøyen retter seg mot myndighetene. Hvilket er nøyaktig hva som skjedde. Demonstrantene i Abadan har blitt møtt med vold fra politistyrkene. Ved tidligere opprør i 2019 anklaget Amnesty International regimet for forbrytelser mot menneskeheten, så brutal var regimets fremferd mot demonstranter (5). Abadan har blodige dager i vente.

Det internasjonale atomenergibyrået melder at det iranske regimet har anriket uran 18 ganger mer enn det som er tillat i henhold til atomavtalen. USA frykter at regimet kan utvikle atomvåpen i løpet av noen uker (6). Ved å invitere Irans viseutenriksminister til Norge premierer norske myndigheter dårlig oppførsel, mens de på mirakuløst vis forventer bedret oppførsel som resultat. Dette er hårreisende naivt. Regimet i Iran vil naturligvis oppfatte dette besøket som et klarsignal til fortsatt brudd på menneskerettighetene og til å slå ned fredelige demonstranter i Abadan.

Norske myndigheter bør avlyse torsdagens møte og heller fordømme det iranske regimets undertrykkelse av det iranske folkets selvinnlysende rett til ytringsfrihet. Norge må stå opp for det iranske folket og dets demokratiske motstandsbevegelse NCRI (7). For det er sant hva Jens Stoltenberg nylig sa: frihet er viktigere enn frihandel!

  1. Bagheri Kani’s Presence in Oslo Encourages Iran Regime’s Terrorism, Malign Activities - NCRI (ncr-iran.org)
  2. Dødsstraff i 2021: Disse landene henrettet flest | Amnesty International Norge
  3. G2100153.pdf (un.org)
  4. Protester mot utsending etter husras i Iran | ABC Nyheter
  5. Ny skrekkrapport: Slik slo Iran ned på protester med omfattende tortur – VG
  6. USA: Iran kan utvikle atomvåpen i løpet av uker – VG
  7. About Us - ISJ (isjcommittee.com)