Gå til sidens hovedinnhold

Avlys eksamen!

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det siste året har vært et unntaksår, og dessverre er det lite som tyder på at unntakstilstanden tar slutt med det første. Derfor mener vi statsråden bør gi tydelig beskjed om at eksamen for ungdoms- og videregående skole bør avlyses.

Det har vært store variasjoner i undervisningen for elevene. Både lærere og elever har tidvis måtte vært i karantene, vekslet hjemmeskole, unntakstilstand og annerledes skolehverdag. Da er det ikke rettferdig å bli testa som om skoleåret har vært normalt.

I Utdanningsdirektoratets utredning om saken gir de tydelig råd til politisk hold om at eksamen bør avlyses. De sier at det er et viktig prinsipp at det skal være likt og rettferdig for alle elever. Det er et prinsipp vi stiller oss bak.

I Nordlys fremstiller Skjalg Fjellheim det som om dette er noe man kun mener i Oslo, men det er feil. Undersøkelsen som EO har gjort, viser at det er et stort flertall av skoleelever – også her i Troms og Finnmark – som mener eksamen bør avlyses. I tillegg har Utdanningsforbundet tatt et tydelig standpunkt, også her i nord. Å fremstille det som om dette er en debatt som skiller sentrum fra periferien blir derfor helt feil.

Vi mener det viktigste nå må være å sikre god undervisning og at elevene får en grundig standpunktvurdering. Ved å ta beslutningen om å avlyse eksamen nå, gir det skoleledere og lærere rom og tid til å planlegge god, alternativ undervisning i stedet.

Elever og lærere fortjener svar og avklaring fra statsråden på hvordan resten av skoleåret skal legges opp, ikke flere hasteinnkalte pressekonferanser med kort tid til å kaste seg rundt. Nå er det på tide at regjeringa lytter til de som vet hvor skoen trykker.

Kommentarer til denne saken