Gå til sidens hovedinnhold

AS Gunnar & co

Artikkelen er over 1 år gammel

Hvordan skal man skjerme en økonomisk virksomhet for risiko og ansvar, ja da oppretter man et aksjeselskap, et AS.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Hvor mange AS er det ikke innafor de store eiendomsselskapene? Med Gunnar Wilhelmsen ved roret ser det ut til at noe liknende er i ferd med å utvikle seg i Tromsø kommune.

Først Strandvegen 8 Eiendom AS og nå et nytt AS, foreløpig uten navn, men som etter oppslag i avisene med ordfører Gunnar Wilhelmsen og gruppeleder for SV, Pål Julius Skogholt, skal etableres for å skape privat næringsvirksomhet. 10 millioner kr skal settes inn som egenkapital. Det er kanskje utbytte i 2020 fra Troms Kraft AS som skal anvendes på denne måten?

Operasjonen som nå blir foretatt betyr at 10 millioner kr blir fjerna fra kommunekassa, og putta inn i en egen juridisk enhet, et aksjeselskap.

Dette er penger som kunne vært brukt til finansiering av helt nødvendige helsebygg eller skolebygg, for eksempel til skolen på Kvaløya eller i Tromsdalen. En svak kommuneøkonomi svekkes ytterligere av den politiske ledelsen (AP, SV, Mdg og SP). Dette er oppsiktsvekkende. At de kommer til å få støtte fra H, Frp og resten av de borgerlige partiene vil derimot ikke være overraskende.

Redaktøren i Nordlys jubler på lederplass i avisa for etableringa, og leder av Tromsø næringsforening er overbegeistret. 10 millioner kommunale kr; det er vanvittig mye penger. Men det er ikke uendelig mye.

I følge reportasjen i Nordlys blir Wilhelmsen og Skogholt flakkende i blikket på spørsmål om hvordan de skal skaffe driftsinntekter. 10 millioner kr varer jo lenge, er svaret fra de to politiske lederne i Tromsø kommune. Ja, men hvor lenge?

Et aksjeselskap(AS) opprettes for gi avkastning og tjene penger. Men dette AS´et skal visstnok dele ut penger. Hvis det over tid ikke tjener, men bare bruker penger og kassa går tom, brytes aksjelovens bestemmelser og selskapet må oppløses eller det går konkurs. Det betyr at kommunen må inn med nye millioner fra kommunekassa om AS´et skal berges.

At det er i Gunnar Wilhelmsens ånd og forretningstenkning å etablere et slikt AS er ikke så overraskende, men at SV er med med fynd og klem, er mer uforståelig.

I ei tid hvor den økonomiske situasjonen er vanskelig, og alt fokus i Tromsø kommune ellers rettes inn på å sikre forsvarlig drift av kommunens oppgaver innafor skole, helse, kultur og idrett. I ei tid der kommunens ansatte har en knalltøff hverdag, bruker AP, SV, MDG og SP altså nå hele 10 millioner kroner til etablering av et AS!

Hvis den politiske ledelsen mener at Tromsø kommune har sånn overflod av penger; hvorfor ikke dele dem uavkorta ut til eventuelle god formål? Hvorfor et AS hvor minst 1/2 million kr pr år går bort i administrasjon og godtgjørelser? Årsaken, slik vi i Rødt ser det, er nettopp fordi kommunen har svært lite penger til rådighet at 10 mill kr tas ut av kommunekassa, og låses inne i et eget AS for å hindre at de brukes til gode kommunale formål.

Det er litt av et politisk valg den politiske ledelsen, med Gunnar Wilhelmsen (Ap), Pål Julius Skogholt (SV), Marlene Bråthen (Sp) og Barbara Vögele (Mdg) i spissen har foretatt.

Kommentarer til denne saken