Gå til sidens hovedinnhold

Arbeiderpartiet har rykket tilbake til start

Arbeiderpartiet måtte langt ned for å finne veien hjem.

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

I sin tale til Arbeiderpartiets landsmøte torsdag tegnet Jonas Gahr Støre et bilde av et parti som har funnet tilbake til seg selv.

Det er tydelig at han har minnet seg selv om hva som historisk er partiets fortrinn som velgerkoalisjon, og ikke minst; hvordan det kan omsettes i norsk dagligliv et hundreår etter partiets fødsel. Resepten er en gammel kjenning. Det handler om arbeidsplasser, om vanlige folk, rettferdig fordeling.

Talen er et tydelig varsel: Støre konsentrerer seg om arbeidstakernes interesser i Norge og overlater nisjepolitikken til andre.

Kanskje står vi overfor en politisk revansj eller gjenoppstandelse fra en mann som har vært mer nederlagsdømt enn de fleste.

På Politisk Kvarter hos NRK et par timer før talen hadde Støre levert sin kanskje beste opptreden på mange år. Avslappet, fokusert og med ny selvtillit. Støre har medvind på meningsmålingene. Tryggheten fra de første årene som utenriksminister etter 2005-valget er tilbake.

Selvfølgelig har han fått drahjelp av alt som går galt for Erna. Hun importerte smitte til Norge og brøt egne korona-regler. Og nå har hennes egen kommisjon konkludert med alvorlig svikt i beredskapen. Samtidig synker Venstre og KrF stadig dypere ned i sumpen under sperregrensen.

Men så har Arbeiderpartiet gjort mye av jobben selv. Det etterlatte inntrykket er at de har tatt seg selv i nakken og spurt hvem de er til for.

Nå lykkes Støre med å skape et bilde av at han vil bygge Norge på nytt etter pandemien, og at han vil begynne på jobben aller lengst nord i Norge. Virkemidlene er en aktiv stat kombinert med næringslivets muskler. Støre sier det grønne skiftet vil mislykkes dersom det ikke er rettferdig.

Tonen i klimapolitikken er at den må være differensiert, den kan ikke utformes med direktiver fra eliten i hovedstaden, men i dialog med hele Norge.

Det er interessepolitikk for å vinne tilbake kjernevelgerne han har mistet, mennesker med lav og middels inntekt, arbeidsfolk som er i stort flertall i Norge. Noe av den samme veien Mette Frederiksen har hatt så stor suksess med i Danmark. Det tar tatt tid for Arbeiderpartiet å forstå denne vinnerresepten, men nå er partiet på vei dit.

Alt handler om arbeidsplasser, og at folk flest får løfter og håp om et bedre liv, uavhengig av bosted.

Det har vært mye snakk om at Vedum stjal klærne hans. Nå er Støre i ferd med å vinne dem tilbake. Han tetter noe av lekkasjen til Senterpartiet, som holdt på å overta dybderelasjonene der Ap har hatt et historisk hegemoni.

Til og med kamp mot økte forskjeller var Vedum best på. Nå er Støre tilbake med samme retorikk og snakker om at det er vanlige folks tur.

Og det er egentlig ikke så veldig komplisert. Et Arbeiderparti som kjenner seg selv, bør vite at de er på riktig kurs når Aftenposten og Dagens Næringsliv advarer mot retningsvalgene.

Støre oppsummerte det i grunnen bra selv. Mens Aftenposten sitter midt i Oslo og skriver om sitt, har Arbeiderpartiets leder gjort noe helt annet, han har reist rundt i landet vårt.

Det virker som om det han har sett og hørt, har blitt forstått.

Alt kan i sum være et tydelig eksempel på lærdommen om at man ofte må dypt ned for å forstå hva som skal til for å reise seg igjen.

Partiet måtte langt ned for å forstå alvoret, helt ned i kjelleren, for å identifisere problemene og lansere tiltak.

Fem måneder før stortingsvalget ser Arbeiderpartiet igjen ut til å ha en politikk som snakker til de mange i Norge, og ikke til de få.

Kommentarer til denne saken