Gå til sidens hovedinnhold

Aps Kristina Hansen kutter ikke. Hun sentraliserer til byene Alta og Tromsø

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Fylkeskommunen kutter livsnødvendig sykehusbåt til veiløse samfunn i hele Vest-Finnmark. NRK forteller om Nann og andre må si opp jobben eller flytte. Eldre folk i Loppa kommer seg ikke til sykehuset i Hammerfest lenger uten å minst ta ei overnatting. Samtidig fortsetter fylkeskommunen å kjøre VargsundXpressen 2 ganger dagen parallelt med buss mellom Alta og Hammerfest. Det er god høyrepolitikk det!

Ei eldre dame på 70-80 år ringte meg fortvilet og sa - kan ikke du Tommen hjelpe oss? Hun er skikkelig redd for hun kommer seg ikke til Hammerfest sykehus lenger. Må hun flytte? Hun har bodd på et av loppastedene hele sitt liv. Skal en Ap-styrt fylkekommune nå "evakuere" henne?

Hvem tjener på sentraliseringa? Alta lufthavn og Tromsø lufthavn får holde flypassasjertallene. Alta-Hammerfestbåten brukes som argument på Stortinget for at Hammerfest ikke trenger flyplass. FrP og Høyre gjentar det argumentet oftest. Og Alta kommune vil ta sykehuspasienter fra Hammerfest sykehus til nærsykehuset sitt, så det passer dem fint at Loppas folk ikke lenger kan dra til Hammerfest. Men Alta nærsykehus kan ikke gi folk alle de spesialisttjenestene de trenger.

De veiløse samfunnenen blør nå så mye at de dør en sakte død.

I fjor i mai sa Fylkesrådet i Troms og Finnmark kutt på 7 mill til øyer og veiløse samfunn. 16 samfunn skulle miste alle sine båtruter. Mens Alta-Hammerfestbåten Vargsundexpressen, som koster 12-13 mill kr per år skulle fortsatt gå. "Vi er bundet av kontrakt til å la den kjøre," sa fylkesråd for samferdsel Kristina Hansen. Akkurat det er ikke tilfelle, der er fylkeskommunen avkledd av flere leserinnlegg. Om fylkeskommunen tør å legge ut streaming igjen fra fylkestingsmøtet i Finnmark fylkesting i desember 2015 sier fylkesjuristen at jo, hele Alta-Hammerfestruta kan kuttes.

I juni lovte fylkeskommunen med både Senterpartiet, SV og Arbeiderpartiet at de skulle gå i dialog med berørte kommuner og det var masse møter med bygdelag og kommuner. Resultatet kom som et sjokk.

Da november kom, hadde kuttet vokst til hele 22 millioner! All innsparing på kollektivtransport skulle de nå ta fra øyer og veiløse samfunn! Noen lurer på om det var payback time for at de som har båten som livsnerve har turt å protestere.

Sakspapirene er unntatt offentligheten. Dette ble klaga på til Fylkesmannen men klagen ble stoppet og endret, forteller leserinnlegg som mange av oss har lest. Fylkesmannen i Troms og Finnmark ble instruert av Fylkeskommunen til å bare behandle litt av klagen.

Det er vanskelig å skjønne hvordan noen av de partiene som sitter i fylkesrådet Troms Senerparti, Finnmark Senterparti, Troms SV, Finnmark SV, Troms Arbeiderparti, Finnmark AP kan vedta en slik åpenbar sentralisering.

Hadde det vært nødvendige kutt, hadde alle forstått det. Men så lenge elefanten i rommet, eller på sjøen, luksusruta Alta-Hammerfest båten går, når den kjører parallelt med E6 og 4-5 bussruter daglig der, er det ikke mye sosialdemokratiske verdier som styrer Troms og Finnmark fylkeskommune.

Det gjør meg ufattelig trist, skuffa og rett og slett forbannet på vegne av alle berøte.

Med vennlig hilsen

Tom-Kristian Tommen Hermo, lokalpolitiker og medmennske

Kommentarer til denne saken