Gå til sidens hovedinnhold

Ap forsvarer sykelønna, det må høyresiden tåle

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Når høyresiden angriper sykelønnsordninga, når høyresiden angriper arbeidsfolks rettigheter, må de tåle å få et skarpt og kontant svar fra Arbeiderpartiet. Vi vil forsvare sykelønna.

I et svarinnlegg til meg gir Jørn Martinussen inntrykk av at alle i politikken har samme edle mål, og bare er uenige om virkemidlene. Sånn er det jo ikke. Reelle interessemotsetninger eksisterer. Væreieren og den fattige fiskeren hadde ikke samme mål. Dagens store kapitaleiere og vanlige ansatte har ikke samme mål.

I sin ferske og høyst lesverdige bok, «Arven etter Erna», peker LO-rådgiveren Wegard Harsvik fra Fauske nettopp på dette: Interessemotsetninger eksisterer, har alltid gjort det, og partiene er i stor grad basert på disse. Høyre ble væreierens parti, Arbeiderpartiet ble fiskernes parti. Og som Harsvik dokumenterer godt: Også dagens høyreregjering har vært et godt redskap for de bedrestilte i samfunnet. Forskjellene har økt, de rike har fått mer, vanlige folk lite.

Partiet som Martinussen nå representerer, Venstre, er i dag et fagforeningsfiendtlig høyreparti med få velgere utenfor Oslo-området. Men de sitter i regjering, og vi vet at deres angrep på sykelønna har stor støtte i både Høyre og Frp. Da var det selvsagt at jeg, som representant for Arbeiderpartiet, sa kraftig ifra.

Jeg kunne kanskje ha vært enda tydeligere på at sykelønnsordningen handler om rettferdighet: De som til daglig jobber på kontor, kan fint jobbe litt hjemmefra med en forkjølelse. Det kan ikke en helsefagarbeider, barnehagelærer eller renholder.

Like åpenbart er det at det er de med lavest lønn som er mest sårbare for kutt i sykelønna. Når budsjettet er stramt, blir en dag eller flere uten inntekt vanskelig å bære.

Til slutt skal jeg komme Martinussen i møte på ett punkt: Det var upresist av meg å bruke ordet «bedriftseiere». Er det noe alle som kjenner meg vet, så er det at jeg har drevet næringsvirksomhet siden jeg var tyve år. Og at jeg heier på – og jobber for – nordnorske gründere og nordnorsk næringsliv hver eneste dag.

Det gjør også mitt parti. Arbeiderpartiets vekstplan for Nord-Norge vil være helt avhengig av et godt samspill med næringslivet og industrien. Og er det noen som under koronoaen har stått på for å gi småbedriftene – ikke minst reiselivsbedriftene i nord – bedre ordninger enn det regjeringen har klart å levere, så er det Arbeiderpartiet. Så ja – gründere er også vanlige folk, og nå må det bli vanlige folk sin tur. Da trengs en ny, Ap-ledet regjering.

Kommentarer til denne saken