Det går for tregt med å sette en tredje vaksinedose hos de eldre over 65 år, som trenger ekstra beskyttelse mot covid 19 før vinteren setter inn for fullt.

På en pressekonferanse fredag valgte FHI å skylde på kommunene, som ifølge direktør Camilla Stoltenberg ikke har kommunisert den tredje dosen godt nok til befolkninga.

Den tredje dosen skal administreres på samme måten som de øvrige dosene ved at man får innkalling til vaksinasjon. Kommunene har slurvet med dette, var budskapet fra Stoltenberg.

Men helsebyråkratene i Oslo må selv ta mye av ansvaret for det som nå skjer.

FHI valgte i høst å prioritere influensavaksine i stedet for «boosterdosen» til de eldre. I mange andre land gir man disse vaksinene samtidig.

De som nå rammes av dette, er de gamle og sårbare i Troms og Finnmark. De har liten effekt igjen av koronavaksinen de fikk i januar og februar. Også helsepersonell som ble fullvaksinert i februar har svakere effekt av dette nå.

Sju kommuner i Troms og Finnmark er på topp ti-listen over høyest smitte i landet, samtidig med dårligst kapasitet i helsevesenet. Situasjonen man står i, utfordrer beredskapen, og verre vil det bli når smitten øker. Det har ikke manglet på gjentatte advarsler fra sykehusene og regionale helsemyndigheter i nord.

Kombinert med innføring av vaksinepass, der negativ test de siste 48 timene skal være et gyldig krav, skaper alt dette store utfordringer for kommunene som har det travelt med å ta passet i bruk.

I Tromsø må man tilby gratis hurtigtest til alle uvaksinerte som vil inn på serveringssteder i byen. Det blir en stri tørn for et kommunalt system som allerede er på bristepunktet.

FHI er også for seint på banen med å rulle ut en tredje dose til alle over 18 år. Heller ikke her kan noen påstå at Norge er tidlig ute i forhold til andre land.

Erfaringer fra Israel har lenge vært entydige. Smittetallene og innleggelsene falt dramatisk etter at en stor andel av innbyggerne fikk en tredje dose i høst.

Vi forstår det slik at tilgangen på vaksiner i Norge er god. En tredje vaksinedose til alle over 18 vil åpenbart forhindre dødsfall, innleggelser, og ikke minst nye nedstengninger med massive tap av arbeidsplasser.

Det må vi unngå. At FHIs ledelse har somlet med å få en helt nødvendig prosess på sporet, kan ikke kommunene bære ansvaret for.