Annus horribilis

Foto:

Av
DEL

LederDette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.Vi går nå ut av et år som har vært det kollektivt mest krevende på mange, mange år. Pandemien som startet i Kina på tampen av 2019, har ridd verden som en mare i hele 2020, og enda er den på langt nær over.

Det har vært et «annus horribilis», for å bruke uttrykket som Dronning Elizabeth gjorde om året 1992, da det britiske kongehuset ble endevendt av familiære skandaler og ulykker.

2020 har vært et slitsomt år for oss alle, men selvsagt vondest for dem som har mistet familiemedlemmer og venner i pandemien. Det vi ikke trodde kunne skje, og som vi derfor ikke var forberedt på, rammet oss plutselig i begynnelsen av mars, og etter få dager var landet stengt ned. Det var en nærmest uvirkelig situasjon.

Vi har vært nødt til å lære oss å leve med daglige varsler om smitte, sykdom og død i en pandemi som på langt nær er over. Dessverre er det sånn at vi etter jule og nyttårsfeiringen risikerer et nasjonalt smitteutbrudd som er verre enn det vi har sett tidligere. Vi har alle et ansvar nå for at nyttårskveldens feiringer blir preget av smittevernreglene. Klemming og omfavnelser må vente til langt ut i 2021.

Pandemien har vist oss at vi nordmenn stort sett er svært disiplinerte når situasjonen blir alvorlig, slik den har vært siden mars. De aller fleste av oss følger smittevernrådene, både av hensyn til oss selv og til våre medborgere. Derfor er det trist å registrere at noen gir blaffen i karantenebestemmelser, regler og råd for opptreden. Slik adferd går ut over uskyldige, og det er helt på sin plass at politiet nå vil reagere strengere på overtredelser.

2021 bringer bud om bedre tider en gang utpå året. Vaksineringen er allerede i gang noen steder, og i løpet av kort tid over hele landet. Flere typer vaksiner er godkjente og kommer snart på markedet. Det setter oss i stand til å foreta en global vaksinering, slik at vi forhåpentlig kan få endelig kontroll med dette viruset.

2020 vil for alltid bli husket for koronavirus og covid-19. Til nå har sykdommen tatt livet av 1,7 millioner mennesker i verden, og viruset herjer fortsatt stygt i mange land.

Men vaksinen gjør at vi øyner både lys, håp og en bedre hverdag i 2021. Vi ønsker våre lesere et godt nytt år!


Send innlegg «

Delta med dine meninger om samfunn, næringsliv, politikk og kultur i nord!

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken