Jeg gikk inn i pandemien i et lite fiskevær øst i Finnmark. Vi forberedte oss godt. Mens sykehuset jeg jobbet på i sør manglet masker, hadde vi planlagt godt i Berlevåg. Vi hadde det meste vi trengte av utstyr. Vi hadde fantastiske ansatte som alle var motiverte for å gjøre det de kunne for å holde koronaen unna. Befolkningen gikk i frivillig karantene hadde de vært utenfor bygda. Det var her jeg så og levde midt i ordbokas definisjon av dugnad.

Jeg husker så godt kvelden i mars i fjor da jeg skulle dra. Live og jeg dro ut og så på nordlyset. Jeg vet ikke hva jeg tenkte. Kanskje at den kosmiske strålingen, felleskapet, og tryggheten kunne tas med i bagasjen sørover. Jeg husker ihvertfall at jeg følte på en redsel og usikkerhet ved å dra. Det var full fyr i sør, og Berlevåg kjentes så trygt. Jeg var redd for hva som skulle skje med ungene mine. Klarte jeg å beskytte dem mellom anestesivakter på sykehuset hvis vi manglet utstyr? På flyplassen i Tromsø var alle kafeer stengt. Da jeg landa i Bergen satt folk og drakk øl på Bølgen og Moi på Flesland. Jeg husker hvor sint jeg ble.

Det har vært åpenbare kontraster mellom Grünerløkka og Berlevåg det siste året. Da Oslo lå nede i vår, var Ordføreren i Berlevåg tidlig ute med å tilby seg å dele Berlevågs vaksiner med sør Norge. Ungene tok lovlydig av seg fotballskoene da Oslo ble blod-rødt. Den lokale puben stengte tappekrana i takt med økende smittetall sør for Dovre.

Aldri hørte jeg noen klage!

Det er et annet Berlevåg som møter meg når jeg går på vakt i dag.

Over én prosent av innbyggerne er smittet av korona. En tredjedel av kommunens innbyggere sitter i karantene. Til sammenligning blir det over 100.000 mennesker i karantene i Bergen. Det ville fylt nyhetssendingene. Men alle er stille om Finnmark. Men kanskje de ikke vet? Vet de ikke at vi ikke har vaksinert alle i risiskogruppene? Vet de ikke at vi ikke har vaksinert alle over 65 år?

Vi har fått få vaksiner. Og vi har delt med dem som har trengt dem mer enn oss. Fordi det var det eneste riktige å gjøre da. Selvsagt. I Bergen skal min 17 år gamle datter få sin vaksine en uke før 18-årsdagen i juli.

Men nå er det stille fra sør-fronten.

Vi har ikke den samme intensivkapasiteten i Finnmark. Vi har ikke de samme ressursene. Vi har lengre avstander og stormen er her nå. I Oslo utvides sjenketidene. Statsministeren feirer med utepils. Ingen fotballsko legges på hylla i sør fordi nord stenger ned. Ikke har jeg hørt noe om omfordeling av vaksiner heller. Vi har stått i storm før, og vi står vel av denne også. I neste uke skal vi starte å vaksinere dem fra 65 år. Så send oss gjerne en tanke når du nå nyter utepilsen din på Karl Johan, Erna. Men send oss aller helst noen av hovedstadens vaksiner. For nå er det vi som trenger dem!

Innlegget ble først publisert på Facebook