Lokalpolitikk og rikspolitikk er to forskjellige ting. Partiledere er ideologiske. Lokalpolitikere er pragmatiske. Mens partilederne står og krangler i debatter på NRK og TV 2, finner lokalpolitikerne nye allianser og nye samarbeidspartnere på tvers av partilinjene. Frp og Sp finner sammen i Nordre Land. Ap og Venstre stiller felles liste i Leka. Ap og Høyre styrer sammen i flere norske kommuner.

Lokalavisene og lokalpolitikerne har gjort jobben sin. Og de har gjort den godt. De har stort sett gitt blaffen i rikspolitikere som kommer på besøk, og heller konsentrert seg om lokale saker. Lokalavisene har arrangert utallige lokale debatter, og de har forklart og analysert for leserne sine. De har brukt ressurser de egentlig ikke har på å sikre at lokaldemokratiet lever – og lever godt.

Å fylle en valgsending fra lokalvalget med valgvaker i Oslo er lettere absurd. Å prioritere partiledernes takketaler/det kunne gått bedre-taler fremfor jubel og gråt i distriktene er bare feil.

50 000 nordmenn stiller på listene til lokalvalget. Det er en festdag for demokratiet. Partilederne gratulerer hverandre med valget, når de heller burde rettet en takk til de virkelige heltene: Lokalpolitikerne.

Ny sjanse om fire år. Grip den.

Innlegget er opprinnelig publisert på Facebook og gjengis med tillatelse. -red