På lederplass mandag skriver Nordlys at «å avkriminalisere bruk av narkotika vil være galt». Nei, Nordlys, det er tvert imot det eneste riktige å gjøre. Det over femti år lange samfunnsskadelige korstoget mot rusavhengige i dette landet må få sitt endelige punktum, og derfor må Arbeiderpartiet støtte Venstres rusreform i Stortinget. Noe annet vil plassere Arbeiderpartiet sammen med Nordlys på feil side av historien.

Nordlys skriver at ei generell avkriminalisering av alle brukere virker som «et risikofylt eksperiment», fordi Folkehelseinstituttet visstnok har sådd tvil om at avkriminalisering ikke fører til økt bruk. Det er det ikke og det gjør det ikke. I Portugal, hvor bruk og besittelse har vært avkriminalisert i tjue år, er bruken per capita av cannabis, kokain, og amfetamin under halvparten av hva den er her på berget. Faktisk er bruken av alle narkotiske stoffer i Portugal, unntatt LSD, lavere i dag enn før avkriminaliseringa. Faglige autoriteter større enn FHI, som Helsedirektoratet, FN, og Verdens helseorganisasjon, anbefaler å avkriminalisere narkotika for å bedre folkehelsa og får støtte av de nordnorske sykehusene. Det er ikke akkurat fordi de ønsker mer narkotikabruk i samfunnet.

Det som imidlertid har vært et risikofylt eksperiment, er forbudslinja. Den har beviselig ført til økt tilgjengelighet av farligere stoffer, mer kriminalitet, at livene til rusavhengige og framtidsdrømmene til ungdommer er lagt i ruiner, og den har endog forsynt kriminelle gjenger og terrorisme verden over med utømmelige pengestrømmer. Samtidig som Portugal har havna på bunnen av den europeiske overdosestatistikken, har Norge med sine nesten 300 overdosedødsfall i året sølvmedalje, også takket være det feilslåtte eksperimentet. Og likevel vil Nordlys fortsette det.

Heldigvis innser landsdelens avis at å straffeforfølge og bøtelegge tunge rusmisbrukere ikke er riktig medisin. Slikt skal man heller, ifølge lederen, forbeholde cannabisrøykende ungdommer. «Loven bør etablere et skarpere skille mellom tunge rusavhengige og såkalte rekreasjonsbrukere», skriver Nordlys, og slår fast at det er «fullt mulig». Jaha? Senterpartiets statsministerkandidat har prøvd og lansert et forslag som sier at om du er avhengig og blir tatt med narkotika gjentatte ganger, skal du slippe straff. I praksis gir dette hver og én av oss et klippekort på narkotikabruk hvor du må betale for de fire første, men hver femte er gratis. Forstå det den som kan.

Så sier Nordlys at vanlig folkevett tilsier at trusselen om rettslig etterspill har «en dempende effekt på omsetning og bruk». Tross dagens forbud er alle tenkelige rusmidler allerede fritt tilgjengelige i Norge i dag. Hver fjerde nordmann har prøvd cannabis og hver fjerde på byen er rusa på partydop. Sjøl nordnorske ungdommer kan bestille dop på døra via Snapchat, og til tross for en snøfri desember i Nord-Norge, laver det ned tjukt med snø i en annen forstand av ordet året rundt. Hvordan forklarer Nordlys’ vanlige folkevett det?

Arbeiderpartiet vil ikke finne et bedre kompromiss enn det rusreformen er. Den går nemlig ikke så langt at den slår beina under narkomonopolet til organiserte kriminelle, men den representerer et historisk skifte i måten vi behandler rusproblemer på. I stedet for å straffe de som sliter med rusproblemer, skal vi hjelpe dem. Penger som i dag går til å kjeppjage, marginalisere, og fengsle avhengige, vil i stedet kunne bli brukt på reell forebygging, behandling, og rehabilitering, ettervern, og bekjempelse av nettopp organiserte kriminelle. Slik bekjemper vi rusmisbruk, ikke dem som er rusavhengige.

Venstres rusreform vil redde liv. Avkriminalisering vil komme også hit til lands før eller siden, men om det blir før, slipper vi mange år med lidelse for de svakeste i samfunnet. Arbeiderpartiet kan være med på det, eller så kan de fortsette det samme gamle forbudseksperimentet og forvente andre resultater. Hva kalles nå det igjen?