For de som ikke er bevandret i norske, meteorologiske termer, kan jeg fortelle at vi kaller det sommerdag når temperaturen er 20 grader eller mer, høysommerdag når det er 25 grader eller mer og tropedag når det er 30 grader eller mer.

Den 25. juni 1972 startet en fantastisk periode i Tromsø med 12 dager på rad med temperaturer på over 20 grader, og de fleste av disse var til og med høysommerdager.

På undertegnedes 6-årsdag, lørdag 1. juli 1972, ble det Mallorca-stemning i Tromsø, ifølge Nordlys, og folk valfartet ut til Tromsøs svar på Copacabana i Rio; Sandvika ved Ramfjordnes.

På Vervarslinga i Nord-Norge ble det målt 30,2 grader, og dermed ble den gamle varmerekorden fra 25. juni 1970 slått med 1,5 grader.

Mack kunne melde om rekordsalg på øl og mineralvann, og de stakkars ansatte som skulle betjene byens tørste befolkning fikk knapt tid til å spise matpakken.

Høygravide kvinner stabbet seg ned i kjølige kjellerrom, for ikke å forgå i varmen.

Undertegnede kan selvfølgelig ikke si at jeg husker den fødselsdagen spesielt, men jeg husker definitivt den varmeperioden, for da var familien Aronsen inne på hytta på Breivikeidet.

Der var det enda varmere. Insekter av ymse slag lagde trafikkork i vinduene inne på hytta.

Dersom jeg gikk ut for å få litt luft, gikk det ikke mange sekundene før den bleke guttekroppen fikk rygghuden antastet av en klegg. Den dag i dag frister det lite å dra på hytta i juli.

Den 7. juli 1972 kunne de av oss som hadde fått nok av varme, glede seg over at temperaturen på Vervarslinga i Nord-Norge stoppet før den nådde 20 grader, og dermed stoppet rekken med sommerdager på rad på 12, men allerede dagen etter kom en ny høysommerdag.

"Endelig", på det som ville vært Roald Amundsens 100-årsdag, den 16. juli 1972, startet en periode, som uten å nærme seg temperaturer fra hans polare bragder, i det minste ikke kom over 17 grader, og dette varte ut juli.

Epilog: Torsdag 10. juli 2014 ble varmerekorden fra 1972 truet. Allerede klokken 0600 målte Vervarslinga i Nord-Norge 21,4 grader, og da det ble målt 29,3 grader klokken 1400, var jeg sikker på at rekorden skulle ryke.

Klokken 1500 var det bare 0,5 grader som manglet på at 10. juli 2014 skulle tangere varmerekorden, men så falt temperaturen den neste timen ganske markant, og dermed overlevde dagens 50-års jubilant.